Robot paljastas Giza püramiidi salakambrist kummalisi hieroglüüfe

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robot paljastas Giza püramiidi salakambrist kummalisi hieroglüüfe
Robot paljastas Giza püramiidi salakambrist kummalisi hieroglüüfe Foto: SCANPIX

Arheoloogid on astunud veel ühe sammu lähemale Egiptuse püramiidide saladuste lahendamisele.

Harvardi ülikooli uurijad saatsid Gizas asuvasse suurimasse ehk Cheopsi püramiidi roboti, mille abil leiti ühe salakambri seintelt kummalised hieroglüüfid, edastab Discovery News.

Kambri seintele maalitud hieroglüüfid on inimsilma eest varjatud olnud ligi 4500 aastat.

Arheoloog Philip Kingi sõnul on ka varem punase värviga tehtud hieroglüüfe avastatud.

«Osadel sellistel kirjutistel on ära mainitud selle ehitajad, mõnikord on vaid ehitamise daatum, on ka juhtumeid, kus need märgivad vaid kivide kokkupanemise kohta,» selgitas King.

Teadlased püüavad lahendada saladuse, miks need salakambrid püramiididesse ehitatud on. Nii need tunnelid kui ka kambritesse viivad läbipääsuavad on liiga kitsad, et inimesed neist läbi mahuks.

«Neid müstilisi tunneleid on seostatud arhitektuuri, sümbolite kui religiooni ning isegi astronoomiliste vaatlustega. Siiani ei ole nende saladust lahendatud,» jätkas uurija.

Arheoloogid kasutasid Gizas asuva suurima püramiidi uurimiseks robot Djedit, kes sai oma nime vaarao Cheopsi maagi järgi.

Djedi ehitas Suurbritannia Leedsi ülikool koostöös Briti firma Scouteki ja Prantsusmaa firma Dassault Systemsiga.  Roboti ehitajate sõnul teeb see robot fotosid liikuvate kaamerate abil.

Egiptuse suure püramiidi üks müstilisi saladusi on metallist naelad, mis asuvad ukseavades. Neid on uuritud viimased 20 aastat.

Nüüd saadi lisainformatsiooni kambrisse viiva ukse kohta. Tegemist on kiviga, mis on siledaks lihvitud.

«Tundub, et see mängis tähtsat rolli ega olnud lihtsalt ava ette pandud kivikamakas,» selgitas arheoloog.

Robot Djedi missioon jätkub. Tema abil tahetakse kindlaks teha, kas salakamber on tupik või on seal kuskil mingi ava, kust saab edasi liikuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles