Lily Alleni raputab uue valusalt ausa albumiga fänne ja kogu muusikatööstust

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lily Allen.
Lily Allen. Foto: Promofoto

Briti lauljanna Lily Allen andis välja värske albumi, mis mõjub värskendava tuuleiilina nii naisele endale kui kogu muusikatööstusele. Uus album on uskumatult aus ja käsitleb julgelt teemasid, millega paljud suhestuda saavad. Ka oma intervjuudes ei häbene 33-aastane Lily mitte millestki vestelda. 

Julge, vastuoluline ja tugeva natuuriga Briti lauljanna Lily Allen on nii oma karjääris- kui eraelus pidanud läbima mitmeid raskeid aegu. Esimese plaadilepingu sõlmis ta pelgalt 19-aastasena ning saavutas oma looga «Smile» praktiliselt üleöö suure menu. Tänu oma julgetele väljaütlemistele ja värvikale iseloomule on ta tihti olnud nii kriitikute kui meedia lemmikuks. Noorel naisel oli kindel maailmavaade ja arvamused asjust, mis tema ümber toimuvad. Samas on ta ise öelnud: «Ma ei ole avameelne - ma lihtsalt annan intervjuud ja räägin. See on mu töö.»

Nõnda on ta julgelt kommenteerinud ühiskonnas üha laienevat depressiooni ja antidepressantide liigtarvitamise probleemi ja võtnud julgelt ka tugevalt feiministlikke seisukohti. Näiteks lugudega «Sheezus» ja «Hard Out Here» püüdis kahe lapse ema ja abielus naine leida kohta muusikatööstuses, mis tähendas oma keha ja eneseväärikuse ohverdamist. 

Lily'l on tulnud läbi elada väga raske eluperiood. Abielu purunemine, lahutus, probleemid alkoholiga ja üksikvanemaks jäämine. Rääkimata sellest, et muusikatööstuse konkurents igal hetkel aina kasvab. Lily ütles intervjuus NME-le, et ei kirjutanud uut albumit selleks, et toota hitte või teenida tulu, vaid otsustas kirjutada ausalt ja kõigest. «Inimesed püüavad ilma minu nõusolekuta avaldada kõige intiimseimaid detaile mu elu kohta. Otsustasin võtta kontrolli oma narratiivi üle.» 

Intervjuus selgitab Lily, et negatiivsed uudised ja arvamused on alati vaid tema enda kanda, aga kui jutt on millestki positiivsest või näiteks tema saavutustest karjääris, räägitakse pidevalt mingitest inimestest, kes popstaari selja taga seisavad ja kogu töö tegelikult ära teevad. Noorel naisel läks pikalt aega, et mõista: «Ei, tegelikult on see minu asi.» Lisades, et ühes häbitult ja varjamata oma vigade ja raskuste omaksvõtmisele on ta õppinud omaks võtma ka enda saavutusi ja kõike positiivset.»

Kommenteerides teemat, miks ajakirjandus ja Briti kollane meedia endiselt Lily kohta palju ja tihti ebatõeseid asju kirjutavad, sõnas ta: «Mul on tunne, et tabloidid tahavad mind eeskujuks teha, sest mulle meeldib arutelu algatada ja see on neile inimestele hirmutav. Nad tahavad kontrollida, mida inimesed mõtlevad. Nad ei taha, et inimesed ise mingi seisukoha võtaksid. Asjad, milest mina väljaspool muusikat rääkida tahan, on teemad millest räägivad uudistes keskealised valged mehed, halbades ülikondades. Ja kui keegi kes on noorem ja kellega on kergem samastuda räägib nendel teemadel, viisil, et inimesed mõisavad, on see nende jaoks ohtlik, ma arvan.»

Uuel albumil olev lugu «Apples» räägib ausalt ja karmilt Lily isiklikku kogemust abielu purunemisel ja sellele järgnenud lahutusel, tuues paralleele enda ja vanemate lahutuse vahel.  «Mingil viisil kohtlengi seda albumit kui parimat sõpra. Kui ma oma eks-abikaasa Sam'iga lahku läksin kaotasin kogu oma sõpruskonna, sest kõik valisid tema poole. Ja pärast jälitaja-insidenti, isoleerisin end täielikult. Mulle tundus, et ma ei saa mitte kellegagi enam suhelda, sest keegi ei võta mind enam tõsiselt. Politsei ei uskunud mind.»

«Oli väga raske üritada arendada vestlust teemal, mis mind sügavalt mõjutanud oli kuid kedagi ei näinud see huvitavat. Seega ma sulgesin end täielikult ja see album saigi minu väljundiks, kus sain vabalt oma mõtteid väljendada. Ja ma usun, et muusika ongi selleks mõeldud - mitte-kapitalistlik muusika, muidugi.» 

Eriti eelmise albumi puhul «Sheezuz» kahetseb Lily, et lubas kõrvalseisvatel «asjatundjatel» tema muusika ja loomingulise külje osas nii palju võimu võtta ja mõjutada. Samas leiab naine, et fännid nägid sellest näitemängust kohe läbi ja tajusid, et naine ei ole 100% südamega kohal. Uue albumi «No Shame» jaoks ei teinud ta koostööd enne kui kogu materjal oli valmis plaadile minema. Pidades oluliseks eelkõige oma muusikat ja lavalist esinemist ja kontakti fännidega, tahab naine, et see oleks prioriteediks, isegi siis kui see tähendab, et ühtki auhinda ei võideta või, et muusika ei jõua raadiotesse. 

Lily Allen
Lily Allen Foto: Promofoto

Olgugi, et Lily on feminist ja usub, et naised peaksid saama mängida samade reeglite järgi kui mehedki, on ta mõistnud, et on asju, mis inimestele endiselt ei meeldi. «Mulle tundub, et naised on viimase 20-aasta jooksul rohkem üleseksualiseeritud. Inimesed seostavad naisi, eriti avaliku elu tegelasi - seksiga. Nad ei taha teada, et sa oled läbi oma sünnikanali lapse ilmale toonud. Mulle tundub, et inimesed ei taha sellist meenutust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles