12 müüti naistest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti psühholoogid avaldasid ajakirjas The Psychological Science artikli pealkirjaga «Kaksteist müüti õrnema soo kohta», mis on pühendatud naiste kohta levivatele väärarusaamadele.

Kirjutises lükkavad autorid ümber mõningad kõige tavalisemad klišeed, vahendas geniusbeauty.com.

Teadlased tõid välja järgmised kaksteist müüti.

  • Ammustest aegadest on leiva majja toonud mehed. Tuleb välja, et see ei vasta tõele – täpsemalt, arheoloogid avastasid, et iidsetel aegadel vastutasid naised 80 protsendi ulatuses kõige eluksvajaliku eest ning mehed käisid jahil vaid aeg-ajalt.
  • Naistel on oma lastega tugevam emotsionaalne side kui meestel. Psühholoogiliste uuringute kohaselt pole see tõsi – selgus, et isad räägivad oma võsukestega rohkem kui naised, nad suudlevad lapsi enam, kuid naised reageerivad laste naeru peale rõõmsamalt.
  • Emad tunnevad enda lapse lõhna järgi ära. Jällegi ei ole see päris nii – spetsiaalses eksperimendis anti naistele T-särk, milles nende laps magas. Katse näitas, et emad ei suuda kuidagi enda lapse lõhna tuvastada. Samas ei olnud meestel probleemi beebi ja vanema lapse lõhnal vahe tegemises.
  • Töötavad naised teenivad vähem kui mehed. Autorite sõnul on ka see väärarusaam, kuna sotsioloogiliste uuringute põhjal on Euroopas 60 protsendil naistest kõrgem sissetulek kui meestel.
  • Naised on vähem agressiivsed. Selle müüdi lükkab ümber kuritegude statistika – näiteks on naiste arv, kes on kodutüli käigus oma mehe tapnud, tunduvalt suurem kui meeste puhul.
  • Naised on haavatavamad kui mehed ja nende taluvuspiir on madalam. Psühholoogid tõid välja, et erinevate uuringute põhjal on naiste vastupidavusvõime just suurem: nad saavad jagu stressist, seda kergemate tagajärgedega, on järjekindlamad ja võtavad kergema südamega vastu elu väljakutsed.

Teiste müütide seas tõid teadlased veel välja uskumused, et naised ei talu meestega sama hästi valu, kalduvad rohkem puhtusearmastusele, et neile ei meeldi pornograafia, nad erutuvad aeglasemalt kui mehed, neil on parem intuitsioon ja et nad ei ole niisama võimekad kui mehed, tegemaks avastusi ja leiutama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles