Kas mullune «talvine» jaaniaeg kordub ka sel aastal?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanipäev
Jaanipäev Foto: AFP / Scanpix

Võidupühal ja jaanipäeval on üks asi kindel, kaua on valge, kuid mis puudutab ilma, siis see on viimastel aastatel pigem sarnanenud detsembrikuise ilmaga, mitte juunikuisega.

Möödunud aastal oli nii Eestis kui Soomes «põhjapooluse» jaaniaeg, kuna temperatuur oli päevasel ajal vaevu 10 -12 kraadi ja öösel langes  5 – 9 kraadini.

Külma ilmaga tuleb panna selga vastavad riided
Külma ilmaga tuleb panna selga vastavad riided Illustratsioon: Ian Lishman/ Panther Media/ Scanpix

Samas sel aastal lubavad erinevate ilmaportaalide meteoroloogid soojemat ja mõni lausa väga sooja jaanipäeva.

Soome meteoroloogiakeskuse, USA ilmalehekülje accuweather.com ja Norra populaarse portaali yr.no ennustuse kohaselt peaks selle aasta jaanipäev nii Eestis kui Soomes olema eelmise aasta jaanipäevaga võrreldes märgatavalt soojem.

Soe suvine ilm
Soe suvine ilm Foto: John Stillwell / PA Wire/PA Images/Scanpix

Meteoroloogide teatel algas suvi sel aastal juba mai alguses, kui temperatuurid tõusid 20 kraadini ja üle selle. Selline ilm jätkus 3. juunini, mil temperatuur hakkas langema, muutudes 5. juuniks sügiseseks ilmaks temperatuuriga 11 kraadini.

Ilm hakkab taas soojemaks minema 9. – 10. juuni paiku ning see soe kestab accuweather.com andmetel 20. juunini, mil tekib äikesetorm ja sajab vihma ning temperatuur langeb, jäädes mitmeks päevaks 18 kraadi ümber päeval ja 8 – 10 kraadi juurde öösel.

Suvine vihmane ilm
Suvine vihmane ilm Foto: CandyBox Images / PantherMedia / CandyBox Images/Scanpix

Sinna perioodi, 21. – 24. juuni, jääb jaanipäeva aeg ning temperatuur jääb alla juunikuu keskmise, mis on 21 kraadi. 23. juuni on kuiv, kuid 24. juunil on oodata paari vihmasagarat.

Soome meteoroloogide jaanipäeva ilmaennustus on optimistlikum. Nende andmetel on 22. – 24. juunini Soome kesk- ja lõunaosas temperatuur 20 kraadi ja üle selle, päike särab ja vihma ei peaks sadama.

Eesti kohta pakutakse jaanipäeva ajaks umbes samasugust ilma.

Jaanipäevalõke
Jaanipäevalõke Foto: Iliya Pitalev / RIA Novosti/Scanpix

Soome meteoroloogide teatel tulevad ka juuli ja august kesmisest soojemad, sooje ilmasid on veel ka septembris.

Norrakate yr.no andmetel on jaanipäeva ajal Põhja-Euroopas kena suveilm, temperatuur peaks olema 17 – 22 kraadi. Mõnel pool võib kerget vihma sadada, kuid enamikel aladel on kuiv.

Jaanipäev ja päikeseloojang
Jaanipäev ja päikeseloojang Foto: Konstantin Chalabov / RIA Novosti/Scanpix

«Tundub, et möödunudaastase talvise jaanipäeva saab unustada ja nautida õiget põhjamaist, piisavate soojakraadidega ilma,» laususid Soome meteoroloogid.

Sooja ja vihmata ilmaga on lihtne lõket teha, mõnel pool on säilinud vana komme üle lõkke hüpata.

Jaanipäev
Jaanipäev Foto: AFP / Scanpix

On ka neid, kes käivad jaanilaupäeval sõnajalaõisi ja helendavaid  jaanimardikaid otsimas, kuna arvatakse, et need toovad õnne. Jaanimardikate emastel isenditel (jaaniussidel) paiknevad tagakeha tipus helenduselundid, mis kiirgavad mittesoojuslikku rohekat valgust.

Jaaniuss
Jaaniuss Foto: Andy Sands / 1/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles