Vaata pilte, millises joovastuses oli Haapsallu kogunenud rahvas Itaalia veinist ja muusikast

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haapsalus toimunud Itaalia muusika päevad toimusid korraga kahel laval ning publikut lummasid kaunid helid ja erksad rütmid. Vaata galeriist, millist mõju romantiline ja glamuurne Itaalia kultuur vaatama-kuulama kogunenud inimestele mõjus. 

Haapsalu muutus laupäeval tõeliseks Itaalia muusika keskuseks, sest esmakordselt toimus piiskopilinnuse müüride vahel Itaalia muusika festival. Selle tarbeks oli Haapsallu kutsutud armastatud Itaalia muusikud eesotsas armastatud laulja, kirjaniku ja näitleja PUPO-ga. Samal ajal peeti linnas Itaalia veinipidu, mis tõi Haapsalu peatänavatele Itaalia maitseid ja veine. Igal aastal külastavad üritust tuhanded Itaalia kultuuri austajad nii Eestist kui ka välismaalt.

Haapsalu Itaalia muusika festival toimus sel aastal esmakordselt, kuid Itaalia muusikat sai piiskoplinnuse müüride vahel kuulata ka möödunud kahel aastal, kui suure rahvahulga ees esinesid Toto Cutugno ja Al Bano. «Eestlaste suur armastus Itaalia muusika vastu möödunud kahel aastal, mil Haapsalu lossihoovis purustati publikurekord, andis hoogu festivali sünniks. Nii ongi sel aastal Haapsallu kutsutud mitmeid kollektiive Itaaliast ja sekka ka mõned kohalikud Itaalia muusikat mängivad eestlased, kes kahel erineval laval armastatud hitte esitavad,» ütles kontserdikorraldaja Tanel Samm Monster Musicust.

Õhtu peaesinejaks on Itaalia muusik ja telekuulsus Pupo (Enzo Ghinazzi). Laulja saavutas maailmakuulsuse lauluga «Gelato al Ciaccoloto» ja samanimelise albumiga, mis tõi kuulajateni ka hittloo  «Ciao». Adriano Celentano laule esitab Haapsalu festivalil Celentano isklik sõber Adolfo Sebastiani koos bändiga. Tegemist on Itaalia muusikaekspertide hinnangul parima Celentano laulude kontserdiga. Koosluse loomiseks ja laulude esitamiseks andis idee Adriano Celentano pärast karjääri lõpetamist 15 aastat tagasi.

Itaalia popmuusikaga täitis Haapsalu piiskopilinnuse italo-disco meister Fransesco Napoli. Tema karjäär algas 1980ndatel Saksamaal, kus ta sai kiiresti populaarseks tänu poplauludele, mida ta tõlgendas itaalia keelde. Fransesco Napoli album «Lady Fantasy» müüs 12 miljonit eksemplari 44 riigis. Kõige kuulsamad Napoli laulud on «Balla Balla», «Marina», «Borneo», «Klaveripiano» ja «Ciao Italia».

Eestist pärit ansambel Beati Mandolini tõi publikuni Sitsiila tulised tarantellad ja romantilised armastuslaulud. Beati Mandolini eestvedaja Ants Õnnis sattus Sitsiiliat külastades vaimustusse kohalikust mandoliinimuusikast. Nii sündis mehe eestvedamisel ansambel, mille repertuaari valiti tundelised armastuslaulud ja tulised tantsulood Sitsiiliast. Eheda itaaliapärase kõlaga ja repertuaariga Beati Mandolini on Eestis unikaalne kooslus, mis pakub kuulamis- ja tantsurõõmu igas vanuses publikule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles