Scotland Yard hoiatas jalkafänne: teid võidakse Venemaal saata 15 aastaks sunnitööle

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglastest jalgpallifännid
Inglastest jalgpallifännid Foto: Joel Ryan / AP/Scanpix

Briti luure ja politsei hoiatasid inglastest jalgpallifänne, kes lähevad Venemaale 14. juunist kuni 15. juulini toimuvatele jalgpalli maailmameistrivõistlustele.

Inglastel ei soovitata sinna võtta kaasa St. George’i (Püha Jüri) lippu, mis on Inglismaa lipp, kuna Venemaal võidakse seda pidada antagonistlikuks, imperialistlikuks ja mässumeelseks, teatab The Sun.

Inglismaa lipp ja Ühendkuningriigi lipud
Inglismaa lipp ja Ühendkuningriigi lipud Foto: Caro / Sorge / Caro / Sorge/Scanpix

Politsei viitas juhtumitele 2016. aasta Euroopa jalgpallimeistrivõistustel Prantsusmaal, kus vene jalgpallifännid ründasid inglastest fänne, võttes neilt «sõjasaagina» ära St. George’i lippe. Venelased tegid neist lippudest fotosid, pannes need sotsiaalmeediasse, kus kommenteeriti, et inglastele tehti ära.

Inglise jalgpallikoondise esimene mäng  Venemaa MMil on 18. juunil Tuneesia koondisega Venemaa lõunaosa linnas Volgogradis.

«Arvan, et inglastest jalgpallifännid peaksid MMil lippudega lehvitamisel olema ettevaatlikud. Inglismaa lippu võidakse pidada ähvarduse märgiks ja nii mõnigi kohalik jalgpallifänn võib reageerida rünnakuga,» hoiatas Briti politseijuhtide nõukogu jalgpalliprogrammi esindaja Mark Roberts.

Inglastest jalgpallifännid
Inglastest jalgpallifännid Foto: Jewel Samad / AFP/Scanpix

Lisaks hoiatati, et kui inglastest jalgpallifännid Venemaa MMil vägivallatsevad või mässavad, siis võidakse nad seal kohtu alla anda ja neile võidakse määrata 15 aasta pikkune sunnitöö.

«Venemaal nimetatakse sunnitöölaagreid gulagideks. Põhja-Kaukaasias on islamistidest terroriste, kes on Venemaale ohuks ning inglasi võidakse nendega seostada ja terrorismis süüdistada. Igatahes tuleks inglastel sellel MMil väga tähelepanelik olla,» jätkas Roberts.

Inglastest jalgpallifännid
Inglastest jalgpallifännid Foto: Joel Ryan / AP/Scanpix

Robertsi teatel hoiab Venemaa luure inglastest jalgpallifännidel ja -huligaanidel silma peal. Venemaa politsei esindajad olid näiteks kohal selle aasta märtsis Amsterdamis, kus Hollandi politsei arreteeris umbes 100 inglasest jalgpallifänni, kes mässasid. Venelased uurisid mässanute kohta, saades Hollandi politseilt nende kohta andmed.

Scotland Yardi juhtiv kriminaalpolitseinik Joseph Stokoe lisas, et  Venemaal ollakse valmis, et teistest riikidesta tulnud jalgpallifännid võivad mässama hakata ja neid vastavalt nende ebaseadusliku tegevuse raskusastmele karistada.

«Venemaa soovib näidata, et nad suudavad korraldada suure jalgpallipeo, kus ei ole probleeme ja nad teevad kõik, et probleemid eos lämmatada, kasutades ka vägivalda ja vangistamist,» teatas Stokoe.

Vene meedia teatas 2016. aastal, et vene vanglasüsteemis võetakse alates 1. jaanuarist 2017 taas karistamisvahendina kasutusele sunnitöö. 

Nõukogude sunnitöölised 1930. aastatel
Nõukogude sunnitöölised 1930. aastatel Foto: akg-images / akg-images/Scanpix

Ta selgitas, et Venemaa seadused lubavad saata huligaanid kuni viieks aastaks sunnitööle, massimässus osalejatele võib kohus määrata 8 – 15 aastat sunnitööd.

Politseiniku või sõduri ründamise eest võidakse karistada kümne aasta pikkuse vangistuse ja sunnitööga.

Briti ja Venemaa suhted on viimasel ajal olnud vene endise luuraja Sergei Skripali mürgitamisjuhtumi tõttu kriisis.

Sergei Skripal
Sergei Skripal Foto: YURI SENATOROV/AFP/Scanpix

Skripal ja ta tütar Julia langesid 4. märtsil Suurbritannias Salisburys närvigaasi Novitšok ohvriks, kuid jäid elama. Briti võimud süüdistasid Vene presidenti Valdimir Putinit, et andis käsu endine luuraja tappa.

Kahe riigi suhteid halvendas veelgi Briti välisministri Boris Johnsoni sõnavõtt, milles ta võrdles Vladimir Putinit Saksa diktaatori Adolf Hitleriga.

Saint George’i (Püha Jüri) rist, mida kasutatakse lipuna, on punane rist valgel taustal. Seda keskaja ristisõdades kasutusele võetud sümbolit seostatakse pühaku St. George’iga, kes on sõdurite kaitsejumal. Religioossetel maalidel ja miniatuuridel kujutatakse teda sageli ristisõdijana.

St. George (Püha Jüri) keskaegsel miniatuuril ristisõdijana
St. George (Püha Jüri) keskaegsel miniatuuril ristisõdijana Foto: wikipedia.org

Saint George (Püha Jüri) on nii Inglismaa kui ka Gruusia kaitsepühak.

Gruusia lipul on kombinatsioon Saint George’i ristist ja Jeruusalemma ristist, koosnedes ühest suurest ja neljast väikesest punasest ristist valgel tausta.

Gruusia lipp
Gruusia lipp Foto: wikipedia.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles