Mida kujutab endast Melania Trumpile tehtud emboliseerimise protseduur?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge maja teatel on USA esileedi seisund healoomuline.
Valge maja teatel on USA esileedi seisund healoomuline. Foto: SGSAN / ZUMAPRESS.com / MEGA

Melania Trumpile tehti operatsioon, millega takistati verevool kasvajasse või mõnda muusse neerus olnud massi.  

USA esileedi Melania Trump taastub esmaspäeval läbitud emboliseerimisest ehk veresoone sulgemisest. Valge maja teatel tehti protseduur, et ravida healoomulist neeruhaigust, vahendab Fox News

48-aastane Trump jääb tõenäoliselt nädalaks Walter Reedi sõjaväehaigla valve alla. Emboliseerimist tehakse, et sulgeda kasvaja, anerüsmi või ebanormaalse kasvajamassi verevarustust ning seeläbi probleemi vähendada. Protseduuri ajal sisestab arst peaarterisse kateetri ja viib selle kasvajasse viivasse veresoonde või muude kohta, mille verevarustuse peab blokeerima.

Kuna protseduur ei ole invasiivne, on taastumisaeg enamasti üsna lühike. Patsiente jälgitakse enamasti kaks tundi peale protseduuri. Kui põhilised näitajad on korras ja patsient suudab omal jalal kõndida, lastakse ta samal päeval haiglast minema.

Neeru emboliseerimise protseduur ei ole tavaliselt ohtlik ning põhjustab vaid väikseid kõrvalmõjusid nagu palavik, valu või veritsus torkekohast.

Kui ebanormaalne mass on healoomuline, pole tegemist vähiga ning see on kontrollitav. See tähendab ka, et kasvaja ei levi ülejäänud kehasse. Valge maja ütles, et Melania Trumpil neeruhaigus oli healoomuline, kuid ei täpsustatud, kas see oli tsüst või muu kasvaja. Neerutsüst on aga kõige levinum healoomuline neeruhaigus. Tsüst on ümar või ovaalne vedelikuga täidetud kotike ning neerus võib neid tekkida üks või rohkem. Neerutsüstide tekkimine on tavalisem üle 50-aastastel inimestel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles