Palju nurinat: vaata «kanalauluks» ristitud Eurovisiooni võidulugu ja värvikamaid kommentaare (3)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netta
Netta Foto: Armando Franca / AP

Eurovisiooni lauluvõistlusel võidutses sel aastal Iisraeli lauljanna Netta, looga «Toy». Lisaks tuhandetele eufoorilistele fännidele on võit tekitanud paljudes väga vastakaid tundeid ja lugu on mitmest küljest skandaalne.

Eurovisiooni otseesituses nägi laul välja nii:

 

Maitse üle loomulikult ei vaielda, kuid tänavune võidulaul mõjus paljudele kaasaelajatele morjendavalt. Lugu on internetis mitteametlikult ristitud «kanalauluks» ja saab mitmekülgset kriitikat.

Lisaks lihtsalt muusikalistele eelistustele keerleb võitja ning loo ümber ka poliitilise alatooniga tõsine furoor. Võiks ju öelda, et laulja või riigi kodanik ei ole vastutav aset leidnud sõjaliste või poliitiliste sündmuste eest. Tuleb aga välja, et Netta on sellega tegelikult küllaltki lähedalt seotud.

«Palju õnne, Euroopa! Netta (Iisraeli laulja) kuulus Iisraeli mereväkke, mis osales 2014. aasta Gaza veresaunas #Eurovision #Eurivision2018»

«Aitäh kõigile, et aktsepteerite kultuurilist võõrandamist ja Palestiina, Süüria ja Iraani pommitamist. #Eurovisioon2018» Thank you all for accepting diversity, cultural appropriation & the bombing Palestine, Syria & Iran. #Eurovision2018

«Aitäh, et tähistate mitmekesisust," ütles Netta. Lause, mis kajab üle terve Palestiina. #Eurovision2018»

«Suur enamik maailma riikidest tunnistavad Palestiina osariiki. Palestiina ja Iisrael jagavad seda olinna. Võitjaks osutunud artist Iisraelist kutsub Eurovisiooni võistluse Jeruusalemma, mitte administratiivsesse Iisraeli pealinna: Tel Avivi. Kas EBU järgib Ühendatud Rahvaste soovi, Jeruusalemma mitte Iisraeli pealinnana tunnistada, lubades vastuolulisel linnal olla järgmisel aastal võõrustajaks? Kas EBU saab garanteerida, et Eurovisioon ei kaasa mitte ühegi riigi okupatsioone? Rahu kodanikuna palun alluda Ühendatud Rahvaste resolutsioonidele ja soovitustele, et hoida ära konfliktide eskaleerumine. See tähendab, et EBU peab 2019. aasta võõrustajalinnaks määrama teise linna kui Jeruusalemma.»

Lisaks tekitab negatiivseid emotsioone ka Netta esinemiskostüüm, mis paljude arvates oli kultuuriliselt ebasobiv. Hiljuti kerkis uudis, kuidas Ameerika tütarlaps tohutus koguses vihaseid kommentaare sai kui otsustas peole minna kleidis, mis inspireeritud kimonost.

«Ühte peetakse kultuuriliseks solvanguks. Teine on feministist artist kes just võitis Eurovisiooni. #Eurovision2018»

«Eurovisiooni võitis veritsev kana #Eurovision2018 #JusticefortheTurkey»

Ka muusikaajakirjanik Olavi Pihlamägi tegi Õhtulehes julge väljaütlemise, öeldes, et on ärritatud ning pettunud, pidades Iisraeli võitu «täielikuks õudusunenäoks».
Loe pikemalt Õhtulehest.
 

Ometi pidi laulul olema piisavalt poolehoidjaid, et võit Iisraelile viia. Eestist punkte andnud žürii ning televaatajad ei andnud võiduloole ühtegi, olles seega ainus riik, kes võidulugu ei toetanud. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles