Natsid püüdsid koeri rääkima õpetada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eva Braun ja Adolf Hitler koertega
Eva Braun ja Adolf Hitler koertega Foto: Wikipedia.org

Suurbritannia Cardiffi ülikooli ajaloolase väitel püüdsid natsid Teise maailmasõja ajal koeri rääkima õpetada.

Uurija Jan Bondensoni kinnitusel põhinesid koerakatsed filosoofial, et inimesed ja looduse vahel on tugev side, kirjutab The Telegraph.

«Nende seisukoht oli, et hea nats on loomade sõber,» sõnas Bondenson.

Cardiffi ülikooli uurija avaldas natside koerakatsete kohta raamatu « Amazing Dogs: A Cabinet of Canine Curiosities».

1920. aastatel tegutses Saksamaal loomapsühholooge, kelle sõnul olid koerad sama intelligentsed kui inimesed. Kui natsid võimu juurde said, hakkasid nad nende teooriate põhjal koertega katseid tegema.

«Natside loomapsühholoogid töötasid treenitud koertega. Koerte jaoks olid loodud kool   Tier-Sprechschule ASRA, kus neile õpetati kommunikatsiooni,» selgitas Bondeson.

See koertekool asus Hannoveri lähedal Leutenburgis. Selle asutas 1930. aastatel loomapsühholoog Margarethe Schmitt ning see tegutses kogu Teise maailmasõja vältel.  

Teada on juhtum, milles üks segavereline koer olevat vastanud küsimusele diktaator Adolf Hitleri kohta. Kui koeralt küsiti,  kes on Hitler, olevat koer inimhäält imiteerides öelnud, et seda võis tõlgendada nagu «Mein Führer». Kahjuks ei ole sellest katsest lindistust, mis seda tõendaks.

Osa treenitud saksa lambakoeri olevat osanud  erilise lõrisemise abil väljendada, et neil on nälg.

Enamik katsealustest koertest õppis siiski end väljendama käppade abil. Koerad õpetati käpaga koputama. Vastav arv koputusi vastas tähestiku mõnele tähele.

Natside dokumentide väitel oli üks terjer nii tark, et suutis isegi luuletusi kokku panna. Bondensoni raamat kahjuks ei paljasta, mis neis luuletustes oli.

Hitlerile meeldisid koerad. Tal oli kaks saksa lambakoera, kes kandsid nimesid Blondi ja Bella. Blondi oli koos Hitleriga Berliinis punkris. Diktaator tappis koera enne, kui end 1945. aastal maha lasi.

Bondensoni sõnul paljastavad need koertelood natsi-Saksamaa vähetuntud poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles