6 fakti, mida sa kuninganna Elizabethi kohta ei teadnud

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninganna oma sünnipäeva tähistamas
Kuninganna oma sünnipäeva tähistamas Foto: George Rogers/SIPA / George Rogers/SIPA/Scanpix

Inglismaa kuninganna Elizabeth II tähistas laupäeval oma 92. sünnipäeva. Ta on võimul olnud pea 66 aastat, mis teeb temast maailma kõige kauem valitsenud riigipea.

Independent pani monarhi sünnipäeva puhul nimekirja tõsiasjadest, mida me veel Elizabethi kohta ei teadnud.

1. Elizabeth oli oma vanaisa, kuningas George V lemmiklaps. Biograaf William Shawcrossi sõnul oli kuningas üllatavalt mänguline, kes armastas väga oma esimese lapselapsega hullata.

2. Kuningannal on vähemalt kaks hüüdnime - Lilibet ja cabbage (tlk kapsas). Shawcrossi sõnul kutsus Lilibetiks teda vanaisa. Town and Country sõnul aga kutsub prints Philip naist kapsakeseks, mis tulenevat populaarsest prantsuskeelsest hellitusfraasist mon petit chou, mis tähendavat nii mu väikest kapsakest kui mu koogikest.

3. Elizabeth tegi esimese transatlantilise telefonikõne aastal 1939. Ta oli siis 13-aastane ning võttis kõne oma vanematele George VI ja kuninganna Elizabethile, kes tuuritasid sel ajal Kanadas.

4. Kuninganna Elizabeth armus prints Philipisse, kui oli vaid 13. Ajaloolased on märkinud, et nende armulugu sai alguse aastal 1939, kui toona 18-aastane kuningliku mereväe mitšman Philip saatis Elizabethi ja tema õde Margareti külaskäigul Dartmouthi.

5. Kuninganna langes kuningliku ajaloo ühe hullema turvarikkumise ohvriks. 1982. aasta 9. juuli öösel ärkas kuninganna üles ning avastas oma magamistoast Michael Fagani. Faganil õnnestus vältida turvamehi ja elektroonilisi häiresüsteeme ning turvanupp, mida kuninganna vajutas, ei töötanud. Lõpuks saabus jalutuskäigult koertega tagasi üks kuninganna teenritest ning Fagan võeti kinni.

6. Kuninganna Elizabeth on esimene riigipea, kes on avanud mitte ainult ühed, vaid suisa kahed olümpiamängud kahes erinevas riigis. Nendeks olid 1976. aasta mängud Montrealis ja 2012. aasta suveolümpiamängud Londonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles