Maailma kõige mõjuvõimsamad inimesed

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1999. aastal alguse saanuna koostab Ameerika ajakiri Times igal aastal nimekirja kõige mõjuvõimsamatest inimestest maailmas. Kriteeriumiks, maailma muutmine, ükskõik mis viisil, ka negatiivsel. 

Nimekiri koostati esmakordselt 1999. aastal. Nominendid ja võitjad valiti Ameerika akadeemikute, poliitikute ja ajakirjanike debati tulemusena. Nüüdseks, on sellest saanud iga aastane traditsioon, milles nimetatud saamine on suur au. Samas rõhutab ajakiri, et nominendid valitakse nende panuse järgi, maailma muutmisesse, ka siis kui see pole alati positiivne. Lõpliku eksklusiivse nimekirja koostavad siiski Times-i ajakirjanikud. Soovitusi nominatsioonidele saavad teha ka eelmiste aastate «võitjad», niiöelda vilistlased.

Esimeses koostatud nimekirjas tõsteti teistehulgas esile näiteks Bruce Lee, Helen Keller, Anne Frank, Andrei Shakarov, Che Guevara ja printsess Diana. 

Kõige rohkem nominatsioone on saanud USA endine president Barack Obama. Nimekirja on ta jõudnud suisa 11. korral. 

Publik saab oma sõna sekka öelda vaid ühes lugejate küsitluses, mis avalikustatakse vaid mõned päevad enne nimekirja avaldamist. Valituks osutunud jagatakse kategooriatesse: Titaanid, pioneerid, artistid, juhid ja ikoonid.

2004. aastast alates on ajakiri avaldanud kõige mõjuvõimsamate inimeste nimekirja avalikustava ajakirja kaantele 6 varianti, millel kõigil erinev inimene. Sel aastal on suurimat tähelepanu saanud esimesena avaldatud kaantel figureeriv inimene - lauljanna ja tantsija Jennifer Lopez, kes sai mõjuvõimsama inimese tiitli ikoonide kategoorias.

Lisaks Jenniferile saavad kaanestaari rolle nautida ka Nicole Kidman, Roger Federer, Tarana Burke, Satya Nadella, ja Tiffany Haddish. Varasemalt on valituks osutunud ka tõeline kuulsusteparaad. Teiste hulgas ka näiteks Beyoncé, Jay Z, Leonardo DiCaprio, Elon Musk, Kanye West, Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, jt. 

Kõige nooremana jõudis nimekirja sarja «Stranger Things» näitlejanna Millie Bobby Brown, kes on kõigest 14-aastane. 

Vaata galeriist valikut mõjukaimatest inimesest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles