Pildid ja video: prantslane Jérôme Hamon on maailmas esimene, kellele on tehtud kaks näosiirdamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jérôme Hamonile tehti kaks näosiirdamist
Jérôme Hamonile tehti kaks näosiirdamist Foto: PHILIPPE LOPEZ/AFP

Prantslane Jérôme Hamon on maailmas esimene niiöelda kolme näoga inimene, sest lisaks ta enda näole on talle kaks korda näosiirdamine tehtud.

Arstid diagnoosisid tal üle kaheksa aasta tagasi näos kasvajad, mille tõttu ta vajas 2010. aastas esmakordselt näosiirdamist, kuid siis tekkis äratõukereaktsioon, teatab The Guardian.

Jérôme Hamonile tehti kaks näosiirdamist
Jérôme Hamonile tehti kaks näosiirdamist Foto: /AP

Hamon põeb perifeerset neurofibromatoosi, mis on pärilik haigus, mille puhul naha alla tekivad sõlmed. See haigus mõjutab niii kudesid, nahka kui närvisüsteemi.

43-aastane mees on praegu Pariisi  Georges Pompidou haiglas, sest kolm kuud tagasi tegi kirurg Laurent Lantieri talle teise näosiirdamise ja ta paraneb sellest.

Jérôme Hamonile tehti kaks näosiirdamist. Pildil on Hamon koos kirurg Laurent Lantieriga
Jérôme Hamonile tehti kaks näosiirdamist. Pildil on Hamon koos kirurg Laurent Lantieriga Foto: PHILIPPE LOPEZ/AFP

Hamoni nägu on ta vanuse kohta operatsiooni tõttu ebatavaliselt sile ja liikumatu. Ta saab ravimeid, mis peaksid ennetama uue näo äratõukereaktsiooni.

«Tunnen end juba paremini. Tahan vaid kiiremini paraneda,» teatas mees meediale.

Prantslase esimene näosiirdamine 2010. aastal oli alguses edukas, kuid mees sai gripi ja vajas ravimeid ning talle anti antibiootikume, mis samas aitasid uue näo äratõukereaktsiooni vähendada. Siis sai ta oma näo 60-aastasena surnud mehelt. 

Kuid 2016. aastal tekkisid probleemid, ilmnesid esimesed uue näo äratõukereaktsioonid ja ta nägu hakkas järkjärgult surema. Kirurg Lantieril tuli see eemaldada.

Hamon jäi enda sõnul näota ja ta nägi välja nagu zombie. Tal ei olnud siis korralikke näokudesid, näonahka, kõrvu ja silmalauge. Ta ei saanud normaalselt rääkida ega süüa. Ka oli tal tekkinud kuulmiskahjustus.

«Naha puudumine toob kaasa mitmeid põletikke. Olin mures, et kui saan uue näo, et kas siis kordub sama, mingil põhjusel tekib äratõukereaktsioon,» teatas mees.

Jérôme Hamonile tehti kaks näosiirdamist
Jérôme Hamonile tehti kaks näosiirdamist Foto: PHILIPPE LOPEZ/AFP

Hamon oli pärast näost ilma jäämist kaks kuud haiglas, samal ajal otsiti talle uut sobivat näodoonorit. Lõpuks see leiti ning kirurg Lantieri tegi selle aasta jaanuaris Hamonile teise näosiirdamise.

Enne siirdamisoperatsiooni tehti üks kuu kestnud uuringud, mille jooksul vahetati ta kehas kogu veri välja ja elimineeriti antikehad, mis varasema siirdamise järgselt probleeme tekitasid.

«Mehe kohta, kes on saanud kaks näosiirdamist, mis minu jaoks võrdub tuumasõjaga, on ta seisund hea,» sõnas kirurg Lantieri.

Jérôme Hamonile tehti kaks näosiirdamist. Pildil on Hamon koos kirurg Laurent Lantieri ja meeskonnaga
Jérôme Hamonile tehti kaks näosiirdamist. Pildil on Hamon koos kirurg Laurent Lantieri ja meeskonnaga Foto: PHILIPPE LOPEZ/AFP

Kirurgi sõnul jälgitakse Hamoni nüüd nagu iga teist näosiirdamise saanud patsienti.

Hamon sai oma uue näo 22-aastasena surnud mehelt. Prantslase teatel näeb ta tänu uuele näole vähemalt 20 aastat noorem välja, sest puuduvad miimika ja kortsud.

«Olen 43-aastane, minu doonor oli 22-aastane ning seega muutusin mina umbes 20 aastat nooremaks. Uus identiteet tuleb omaks võtta,» viskas prantslane telekaamerate ees nalja.

Hoolimata raskest haigustest, kannatustest ja operatsioonidest, peab Hamon end õnnelikuks inimeseks.

Jérôme Hamonile tehti kaks näosiirdamist
Jérôme Hamonile tehti kaks näosiirdamist Foto: PHILIPPE LOPEZ/AFP

Maailmas on alates 2005. aastast, mil tehti osaline näosiirdamine prantslannale Isabelle Dinoire’le, tehtud kokku 40 näosiirdamist.

Dinoire vajas koerarünnaku järgselt uut nina, huuli, lõuga ja põsesarnaosi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles