Noor pereisa paljastab, kui keeruline ja kurnav on elu amfetamiinisõltlasena

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Lust
Katrin Lust Foto: Kaader «Kuuuurijast»

«Kuuuurija» juurde tuli väikelinnast pärit pereisa. Mehel on olemas kõik – armastav naine, lapsed ja hea töö, ta on hea kaasa oma naisele ning parim isa oma lastele. Kuid sellel mehel on ka üks saladus, mida keegi enne kuulnud ei ole – ta on aastaid olnud narkosõltlane.

Sõltuvuse sai ta kaasa endaga vanglast. Miks ei suuda pereisa enam amfetamiinisõltuvusest vabaneda? Kas tõesti on jõudnud uimastid ka Eesti väikelinnadesse ja on kättesaadavad noortele?

Kuna tegu on väga delikaatse teemaga, siis küsis Elu24 «Kuuuurija» saatejuhi Katrin Lusti käest, mis ajendas seda pereisa just tema poole pöörduma? 

«Miks? Seda ei tea. Ta arvas, et mina olen õige inimene. On olemas «Pealtnägija» inimesed, «Radari» inimesed, «Kuuuurija» inimesed. Kelle mis sobib?» sõnas Lust.

Teiselt poolt oleks oluline ka teada, miks inimene tahab enda suure probleemiga avalikkuse ette tulla, miks ta tahab enda probleemist kõikidele eestlastele rääkida.

Selle peale vastas Katrin Lust: «Ta on pereisa. Tema väidab, et Eestis on palju narkomaane, kes tarvitavad kanepit, kokaiini ja amfetamiini ning need ei avaldu kuskil statistikas. Tema eesmärgiks oli näidata, kui laastavalt narkootikumide tarvitamine peredele mõjub. Me tahame saatega uurida, kui paljud inimesed teistele abikätt ulatavad.»

Saates räägib noor pereisa ise, kui keeruline ja kurnav on elu amfetamiinisõltlasena. Talle on saatuslikuks saanud keskkond, kus ta elab. Ta näeb igapäevaselt teisigi sõltlasi ning see ongi kõige suurem tegur, miks ta ei suuda sõltuvusest vabaneda. Miks amfetamiinisõltlased ei usu haigla ravisse, kuigi pole tegu sõltuvusega, millest oleks võimatu vabaneda? Skandinaavias paistab Eesti silma negatiivses valguses, sest sõltlaste ja tarvitajate protsent on kahetsusväärselt kõrge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles