Kosmoselegend Buzz Aldrin ei valetanudki: valedetektor kinnitas, et astronautide jutt tulnukatest oli tõene (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buzz Aldrin Kuu pinnal
Buzz Aldrin Kuu pinnal Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

USA kosmoseagentuuri NASA Apollo 11 kosmosemissiooni astronaut Edwin Buzz Aldrinile tehti valedetektoritest, et teha kindlaks, kas ta nägi 1969. aasta Kuu missiooni ajal ufot.

Lisaks Aldrinile tehti test veel astronautidele Al Wordenile, Edgar Mitchellile ja Gordon Cooperile, teatab Daily Mail.

Buzz Aldrin
Buzz Aldrin Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix

Teadlased hindasid nii astronautide valedetektorivastuseid kui ka seda, kuidas nende hääl juhtunust rääkides kõlas ja milliseid sõnu nad kasutasid.

Testid läbi viinud Ohio Albany BioAcustic Biology uuringufirma ekspertide hinnangul näitasid tulemused, et nii Aldrin kui teised astronaudid on veendunud, et nad nägid oma kosmoselendude ajal maavälist intelligentset eluvormi.

Praegu 88-aastane Aldrin on mitmes intervjuus kirjeldanud, kuidas ta märkas 1969. aastal olles teel Kuule, midagi ebamaiselt säravat, mis lendas nende kosmoselaeva juures ning Kuul oli objekte, mis oleksid nagu kellegi poolt loodud. 

Buzz Aldrin
Buzz Aldrin Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Scanpix

«See lendav objekt oli meie kosmoselaevale üsna lähedal, olles minu mäletamist mööda L-kujuline. Ma ei oska loogiliselt selgitada, mida ma nägin, see võis olla midagi tundmatut,» teatas Aldrin, kes oli pärast Apollo 11 komandöri Neil Armstrongi teine inimene Kuul.

«Sellele säravale objektile, mida ma nägin, võib olla mitu selgitust. See võis olla mõne teise riigi või maailma kosmoselaev. See võis olla meie kosmoselaeva küljest pärit osa, näiteks paneel, millele paistis päike. Tehniliselt võttes saab öelda, et tegemist oli identifitseerimata objektiga. USA ufoinimesed olid minu peale vihased, kuna nende arvates varjasin ma infot. Ma ei saanud kinnitada, et tegemist oli ufoga. Erakordne tähelepanek nõuab erakordseid tõendeid. Seda ütles juba kuulus astronoom Carl Sagan,» sõnas Aldrin.

Aldrin on veendunud, et Linnutee galaktikas on lisaks meie planeedil Maa leiduvale veel eluvorme, sest kui ei oleks, oleks see kosmilise avaruse raiskamine.

Linnutee. Pilt on illustratiivne.
Linnutee. Pilt on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

BioAcoustic Biology esindaja Sharry Edwardi teatel näitas Aldrinile tehtud test, et astronaut nägi midagi maavälist, mis teda üllatas, kuid ta ei osanud selgitada, mis see oli.

Apollo 15 missiooni piloot, praegu 86-aastane Alfred Worden avalikustas möödunud aastal, et nägi lennu ajal tulnukaid.

Alfred Worden
Alfred Worden Foto: wikipedia.org

NASA astronaut, Apollo 14 missioonil osalenud Edgar Mitchell suri 4. veebruaril 2016 ja Gemini missiooni Gordon Cooper 4. oktoobril 2004. Seega ei saanud nende praegust rääkimist kasutada, küll aga kasutati varasemaid lindistusi, milles nad rääkisid ufode nägemisest.

Edgar Mitchell Kuu pinnal
Edgar Mitchell Kuu pinnal Foto: NASA/AFP/SCANPIX
Gordon Cooper
Gordon Cooper Foto: wikipedia.org

Mitchell sõnas 2009. aastal tehtud intervjuus, et Apollo 14 missiooni ajal, mis leidis aset 1971. aasta jaanuaris ja veebruaris, nägi ta mitut ufot.

Edgar Mitchell
Edgar Mitchell Foto: Henny Ray Abrams/AP/Scanpix

Cooper on mitmel korral kirjeldanud, kuidas Mercury programmi ajal 1963. aastal ja Gemini 5 missiooni ajal 1965. aastal nägi ta kummalisi tundmatuid lendavaid objekte.

BioAcustic Biology teadlaste teatel näitas astronautide intervjuude põhjal tehtud valedetektoritest, et kõik astronaudid nägid kosmoselendudel midagi ebatavalist ja nad ei valetanud.

21. juulil 1969 astus NASA astronaut, Apollo 11 missiooni komandör Neil Armstrong esimesena Kuu pinnale, 18 minutit pärast teda astus Maa kaaslasele kuumooduli piloot Aldrin. Meeskonda kuulus veel juhtimismooduli piloot Michael Collins.

Apollo 11 astronaudid vasakult: Neil Armstrong, Michael Collins ja Edwin Buzz Aldrin
 
Apollo 11 astronaudid vasakult: Neil Armstrong, Michael Collins ja Edwin Buzz Aldrin  Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

Armstrong sõnas ajalukku läinud lause: «That’s one small step for man, one giant leap for mankind» (See on väike samm inimesele, kuid hiiglaslik inimkonna jaoks).

Armstrong  ja Aldrin olid Kuu pinnal 21 tundi, 36 minutit ja 21 sekundit.

Buzz Aldrin Kuu pinnal
Buzz Aldrin Kuu pinnal Foto: Handout/Reuters/Scanpix

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles