Madeline McCanni otsingutele on kulutatud 11 miljonit naela, Briti politsei sai otsingute jätkamiseks lisaraha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madeleine McCann 2007. aasta aprillis
Madeleine McCann 2007. aasta aprillis Foto: Anonymous/AP/Scanpix

Briti politsei on 2007. aastal Portugali Algarve kuurordis Praia da Luzis kadunud Madeleine McCanni otsinud juba üle kümne aasta, saades aastate jooksul sadu vihjed, kuid seni ei ole Madeleine’i leitud.

Briti siseministeeriumi andmetel on kadunuks jäänud tüdruku otsingutele kulutatud 11 miljonit naela, kuid uute andmete ilmsikstuleku tõttu sai politsei lisaraha, et lapse saatuse väljaselgitamine saaks jätkuda, teatab Daily Mail.

Madeleine McCann kolmeaastasena
Madeleine McCann kolmeaastasena Foto: Police/PNS/©Photonews / TopFoto/Scanpix

2011. aastal käivitatud Madeleine McCanni otsimisoperatsioon Operation Grange sai kinnitamata andmetel nüüd veel umbes 150 000 naela (171 300 eurot) lisaraha.

«Politsei esitas meile avalduse lisaraha saamiseks teatega, et nendeni on jõudnud McCanni kadumisega seoses uus ja tähtis informatsioon. Neile eraldati otsingute jätkumiseks vajalik summa,» teatas siseministeeriumi esindaja, kes ei täpsustanud summa suurust.

Briti politsei ei soovinud kommenteerida, milliseid uusi andmeid neil Madeleine McCanni kadumise kohta on, kuna uurimine kestab.

Kadunud tüdruku vanemad Kate ja Gerry McCann teatasid oma esindaja Clarence Mitchelli vahendusel, et nad on siseministeeriumile ja politseile uurigute jätkamise eest tänulikud.

Kate ja Gerry McCann
Kate ja Gerry McCann Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

«Vanemad on tänulikud, et Briti politsei saab tänu lisarahale nende tütre kadumise uurimist jätkata. Nad loodavad, et saavad lõpuks teada, mis Madeleine’iga juhtus,» lausus esindaja meediale.

Vanemad on mitmel korral sotsiaalmeedias tänanud neid, kes on nende tütre otsinguid läbi viinud ja neile kaasa aidanud.

«Meie jaoks on kõige raskem teadmatus, tahame lihtsalt vastust, kas meie tütar on elus või surnud. Kui surnud, siis saame rahu, kuid kui elus, siis ootame teda koju tagasi,» teatasid vanemad mõni aeg tagasi Facebookis.

Madeleine McCann, paremal pildil politsei fototöötluse abil antud kuueaastase välimus
Madeleine McCann, paremal pildil politsei fototöötluse abil antud kuueaastase välimus Foto: HO/Reuters/Scanpix

Briti siseministeerium vaatab iga poole aasta tagant läbi politsei esitatud avaldused lisaraha saamiseks, eelmine kord sai politsei MCCanni juhtumi uurimiseks lisasumma, 154 000 naela, 2017. aasta oktoobris.

3. mail 2007 Portugalis kolmeaastasena kadunuks jäänud Madeleine McCann saaks selle aasta 12. mail 15-aastaseks, kui ta elus on.

Madeleine McCann. Paremal politsei töödeldud foto, millel tüdrukut on kujutatud üheksa-aastasena
Madeleine McCann. Paremal politsei töödeldud foto, millel tüdrukut on kujutatud üheksa-aastasena Foto: Teri Blythe/AP/Scanpix

Aastate jooksul on nii Briti kui Portugali politsei saanud tüdruku nägemise kohta sadu vihjeid ning üle on kuulatud rohkem kui 600 inimest, kuid seni ei ole leitud isikut, keda saaks lapseröövis kahtlustada, süüdistada ja kohtu alla anda.

Madeleine McCanni nägemise kohta on tulnud vihjeid lisaks Euroopa riikidele ka Brasiiliast, Paraguayst, Indiast ja Marokost. Samuti olevat Madeleine’i välimusega blondi tüdrukut nähtud saksa Lufthansa lennukis ja Uus-Meremaa Wellingtoni ostukeskuses.

Portugali endine politseuurija Concalo Amaral on veendunud, et Madeleine’iga juhtus õnnetus, mida vanematel on õnnestunud edukalt varjata. Nad matsid lapse kuhugi ja juhtisid politsei valejälgedele. Amaral avaldas 2015. aastal raamatu «The Truth of the Lie» (Tõde vale kohta), milles ta seda teemat lahkab.

Portugali ekspolitsenik Goncalo Amaral ja tema raamat «Tõde vale kohta»
Portugali ekspolitsenik Goncalo Amaral ja tema raamat «Tõde vale kohta» Foto: Joao Henriques/AP/Scanpix

Kate ja Gerry McCann eitavad, et nemad on oma tütre kadumisega seotud.

McCannid olid koos sõpradega 3. mai 2017 õhtul Praia da Luzis majutuskoha lähedases restoranis söömas, nende kolm last, kolmeaastane Madeleine ja kaheaastased kaksikud magasid suvituskorteris. Nad käisid lapsi iga poole tunni tagant kontrollimas, kuid kui isa Gerry McCann kell 22.30 läks taas kontrollima, oli Madeleine kadunud. Isa kinnitusel lukustas ta iga kontrolli järel ukse ja kontrollis, kas aknad on kinni. 

Teooria kohaselt võis tüdruk üles ärgata, ta hakkas vanemaid otsima, läks majast välja ja sattus tänavale, kust keegi võõras ta kaasa võttis.

Suvituskorterid Portugalis Praia da Luzis, kust Madeleine McCann kadus
Suvituskorterid Portugalis Praia da Luzis, kust Madeleine McCann kadus Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles