Netflixi filmidel on keelatud Cannes'i filmifestivalil osaleda

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netflix.
Netflix. Foto: Elise Amendola/AP/Scanpix

Maailmakuulsa Cannes'i filmifestivali juht Theirry Fremaux sõnas, et kuigi Netflix võib enda filme festivali raames rahvale näidata ja tutvustada, siis ei saa nad kandideerida festivali peaauhinnale Palme d'Orile.

Kui Bong Joon-ho film «Okja» ja Noah Baumbach film «The Meyerowitz Stories» jõudsid eelmisel aastal Cannes'i festivali ekraanidele, tekitas see filmitegijates tõsist pahameelt. Prantsuse filmitegijad ja ametiühingud lubasid festivali boikottida. Kuid festivali korraldajad rahustasid nad maha ja lubasid selleks aastaks reegleid muuta.

Kuigi nende kahe filmi puhul uued reeglid ei kehtinud ja rahvas sai neid näha, siis ei võitnud need ühtegi auhinda, ning kisa nende ümber vaibus.

Aga milles siis probleem? Miks ei tohi Netflixi filmid kandideerida parima filmi auhinnale?

Põhjus on selles, et auhinnale kandideerimiseks peab film linastuma Prantsuse kinos. Netflixi filmid ei linastu tegelikult üheski kinos, vaid on ainult saadaval voogedastuse veebisaidil. 

Prantsuse leviseaduste kohaselt võib film ilmuda voogedastusse alles kolm aastat pärast avaldumist. See aga on Netflixi äriplaani vastu.

Festivali juht Theirry Fremaux proovis Netflixi eelmisel aastal veenda enda filme ka kinos näitama, aga Netflix keeldus. Nüüd on Cannes keelanud filmidel ka auhindadele kandideerida.

Festivali korraldajad on kriitikat saanud ka algselt televisiooni mõeldud filmi nominatsiooni eest, milleks oli 2010. aastal Olivier Assayase film «Carlos».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles