Jaapani psühholoog: tumedanahalised naised on testosterooni tõttu maskuliinsemad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naomi Campbell
Naomi Campbell Foto: SCANPIX

Londoni majanduskooli õppejõu, Jaapani päritolu psühholoogi Satoshi Kanazawa sõnul on tumedanahalised naised heledama nahaga naistega võrreldes vähem atraktiivsed.

48-aastane Kanazawa sattus oma sellise seisukoha tõttu rahvusvahelise kriitika alla ning ta tembeldati rassistiks, kirjutab Daily Mail.

Kanzawa tegi uuringu, milles palus valgenahalistel, asiaatidel, tumedanahalistel ja indiaanlastel võrrelda neile antud fotodel inimeste atraktiivsust.

Kõige kenamaks peeti Aasia naisi, kõige inetumateks aga Aafrika juurtega naisi.

Jaapani teadlase sõnul võib tumedanahaliste naiste väiksema atraktiivsuse taga olla see, et nende organismis on enam meeshormooni testosterooni ning selle tõttu on nende näo- ja kehajooned maskuliinsemad.

Kanazawa kriitikute sõnul ei suutnud ta esitada vettpidavaid teaduslikke fakte, mis seda kindlalt tõestaksid. Samuti olid ta uuringust välja jäänud erinevate rasside segude esindajad.

Kriitika alla sattus ka see, et uuring viidi läbi USAs, kus ülistatakse euroopalikku valge naha iluideaali.

Kanazawa avaldas oma uuringu kohta artikli mainekas ajakirjas Psychology Today.

Londoni majanduskooli esindaja sõnul on Kanzawa ka varem skandaale tekitanud.

2006. aastal avaldas ta artikli, milles ta väitis, et Aafrika Sahara kõrbest allapoole jäävates piirkondades elavatel inimestel on halb tervis mitte vaesuse, vaid madala intelligentsuse tõttu.

Tokyos sündinud Kanazawa sai doktorikraadi USA Arizona ülikoolist. Londoni majanduskoolis on ta õpetanud alates 2003. aastast.

Kanzawa kodulehel seisab, et ta ei tegele «poliitilise korrektsuse, vaid tõe otsimisega ning teadlased ei vastuta selle eest, kuidas nende väljaöeldut käsitletakse».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles