Rassistliku liikumise endine juht kurdab: rassistlikud vangivalvurid piinasid mind

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Ray Killen kurtis rassistlike vangivalvurite üle.
Edgar Ray Killen kurtis rassistlike vangivalvurite üle. Foto: Rogelio V. Solis/AP

Edgar Ray Killen, kes on endine Ku Klux Klansmani juht, küll suri 11. jaanuaril Mississippi vanglas, kus ta kandis 60 aasta pikkust vanglakaristust, kirjutas käsitsi neljaleheküljelise kirja, milles süüdistab mustanahalisi vangivalvureid tema piinamises.

Killen väitis, et ta kartis enda elu pärast, kui mitmed rassistlikud mustanahalised vangivalvurid sulgesid ta vanglatiiba, mida kutsutakse «veresauna ruumiks». Nimi tuleneb sellest, et «seal nad tapavad, mõrvavad ja notivad maha kõik vangid, kes neile ei meeldi. ja nad vihkavad kõiki valgeid,» kurtis mees enda kirjas.

Killen, kes oli sel ajal ratastoolis, sõnas, et Parchmani vangla valvur «tervitas» teda «veresauna ruumi» sellega, et murdis ühe tema jala, mis tol hetkel alles varasemast vigastusest paranes.

Ta kirjeldas, kuidas 110-115 kilone vangivalvur näitas talle 20-aastase valge mehe keha, kes Killeni arvates enam ei hinganud.

«Ta viskas mind ratastoolist välja ning murdis uuesti minu parema jala, mis ei olnud veel päris terve.»

Hiljem suleti ta neljaks päevaks üksikkongi ilma valuvaigistite ja söögita.

Edgar Ray Killenile määrati 60 aastane vanglakaristus 1964. aastal, kui ta organiseeris Mississippis kolme kodanikuõiguse liikumise liikme tapmise. 

2005. aastal sai ta lisakaristuse, kui ta käskis teistel klanniliikmetel röövida Vabaduse sõitjate liikmed James Earl Chancey (21), Andrew Goodmani (20) ja Michael Schwerner (24). Kolmik kadus Philadelphias kui KKK ning kohaliku abišerifi varitsuse järel. Nad leiti tammi alla maetuna kuus nädalat hiljem.

Edgar Ray Killen oli surres 92-aastane. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles