Balti riikide 100. aastapäeva mälestusmünt ummistas Eesti Panga kvartali

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Panga Iseseisvussaalis esitleti täna erikujundusega 2-eurost käibemünti, mis on pühendatud kolme Balti riigi 100. aastapäevale. Mündid tulevad täna käibele ja neid soetama kogunenud rahvamass tekitas tänavapikkuse järjekorra Sakala kvartalis.

Postimehele pildid saatnud naisterahva sõnul oli kohale tulnud ka palju lätlasi, kes münti soetada soovisid. Ootuspäraselt oli rahvast täis ka Eesti Panga ootesaal, kus järjekorranumbri ja teenindamise vahele jäi ka esimestel saabujatel ca 200 inimest.

 2018. aastal tähistavad kõik kolm Balti riiki oma 100. sünnipäeva: Leedu 16. veebruaril, Eesti 24. veebruaril ja Läti 18. novembril.

Selle puhul annavad kolme riigi keskpangad välja ühiselt kujundatud mälestusmündid, mis tähistavad Balti riikide ühist ajalugu, väärtusi ja koostöötahet ning meenutavad nende tähtsust ülejäänud euroala inimestele. 31. jaanuaril toimuvad ühiselt kujundatud mälestusmündi esitlused nii Eestis, Lätis kui ka Leedus. Ühise kujundusega mündid erinevad üksteisest vaid emiteeriva riigi nime ja servateksti poolest.

Mündil on kujutatud Balti riikide minevikku, olevikku ja tulevikku kokku põimitud palmikuna. Võidutöö kavand kannab nime «Balti õdede kokku põimitud juuksed» ja selle autor on Leedu disainer Justas Petrulis, kes kujundas münti esimest korda. Mündi kujundus valiti mullu kevadel avalikul rahvahääletusel, mis viidi korraga läbi kõigis kolmes Balti riigis.

2-eurone mälestusmünt on käibemünt, mille ühine külg on tavapärane, kuid mille rahvuslikul küljel on teemakohane erikujundus.

Eesti Pank emiteerib 500 000 münti. 10 000 neist on vermitud kõrgemas kvaliteedis (brilliant uncirculated) ning  pakendatud meenetootena mündikaardiks, mille hind on 10 eurot. Mündid on vermitud Leedu Rahapajas ja mündikaardid on valmistanud Poola ettevõte Kurowski Group Sp. z o.o. Mündikaardi on kujundanud Vladimir Taiger.

Eesti Pank hakkab münte pankadele väljastama 31. jaanuaril. Pärast seda jõuavad mündid jaekaubanduse kaudu ka ringlusse. Samuti saab mälestusmünti ja mündikaarti osta alates 31. jaanuari keskpäevast Omniva e-poest ja Eesti Panga muuseumipoest poe lahtiolekuajal.

Mündikaart jõuab müügile ka Eesti Posti nendesse postkontoritesse, kus müüakse Eesti Panga meenemünte ja meenetooteid. Postkontorites ei müüda üksikuid münte ega tropse.

Üks ostja võib korraga osta kuni 5 mündikaarti. Münte ega mündikaarte broneerida ei saa. Üksikuid mälestusmünte ja tropse saab osta müntide nimiväärtuse hinnaga. Eesti Panga muuseumipoes saab mälestusmünte soetada kuni 50 tükki (2 tropsi) ühe ostu kohta ning Omniva e-poes kuni 125 tükki (5 tropsi) ühe ostu kohta.

Vaata ka videot mündi kujundaja, Leedu disaineri Justas Petrulisega!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles