Video: täna näeb «sinist» verekuud koos täieliku kuuvarjutusega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Superkuu
Superkuu Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Astronoomide teatel näeb täna, 31. jaanuaril maailma paljudes paikades ebatavalist kosmilist fenomeni,  «sinist» verekuud, mis on superkuu, koos täieliku kuuvarjutusega.

Superkuu tähendab seda, kui Kuu on oma liikumistrajektooril just täiskuu ajal Maale kõige lähemal, mille tõttu Kuu paistab Maalt vaadatuna 14 protsendi võrra suuremana ja 30 protsendi võrra heledamana.

Superkuu
Superkuu Foto: LUIS ROBAYO/AFP/SCANPIX

Seda põhjustab asjaolu, et Kuu liigub elliptiliselt, kõige lähemas punktis on ta Maast umbes 363 000 kilomeetri ja kõige kaugemas punktis umbes 405 000 kilomeetri kaugusel.

Termini «superkuu» võttis 1979. aastal esimesena kasutusele USA astronoom Richard Nolle. Teaduskeeles kannab see fenomen ingliskeelset nimetust perigee-syzygy of the Earth-Moon-Sun system.

Nüüdse kuuvarjutuse ajal näeb ka verekuud (Blood Moon). Selle fenomeni puhul saab Kuu veripunase värvuse Maa atmosfääri äärtelt tungiva päikesevalguse tõttu. 

Superkuu
Superkuu Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Mis puudutab aga niinimetatud sinist Kuud (Blue Moon), siis sellega tähistatakse täiskuu ilmumist taevasse ühe kalendrikuu jooksul juba teistkordselt. Kuutsükkel on 29,5 päeva, kalendrikuu aga 28 – 31 päeva, seega ei näe ühes kalendrikuus just sageli kahel korral täiskuud.

Eestis näeb tänast kuuvarjutust osalise varjutusena, sest täisvarjutus lõpeb pool tundi enne Kuu kerkimist horisondile. Kuu tõus leiab aset kell 16.38 ja siis saab varjutust vaadata veel poole tunni jooksul. Maa vari kaob Kuu eest lõplikult kell 18.00 ja siis on taas näha täiskuud.

Osaline kuuvarjutus 
Osaline kuuvarjutus Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Scanpix

Kuuvarjutus leiab aset siis, kui maa on Päikese ja Kuu vahel ning Maa vari langeb Kuule, varjates selle.

Eelmisel korral nägi sellist kuukombinatsiooni, «sinist» verekuud, mis oli superkuu, koos täieliku varjutusega 152 aastat tagasi, 31. märtsil 1866. aastal.

Järgmine täielik kuuvarjutus on selle aasta 27. juulil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles