WHO: kui sa ei seksi, siis sa oled invaliid

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma terviseorganisatsiooni kohaselt tähendab võimetus endale sekspartnerit leida seda, et sa oled invaliid.
Maailma terviseorganisatsiooni kohaselt tähendab võimetus endale sekspartnerit leida seda, et sa oled invaliid. Foto: SCANPIX

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) muutis enda organisatsiooni sees viljatuse definitsiooni. Uue seletuse kohaselt on invaliidid kõik need mehed ja naised, kes ei suuda endale leida sekspartnerit, kellega koos lapsi saada.

Uute reeglite kohaselt on vallalistel meestel ja naistel samasugused õigused kehaväliseks viljastamiseks kui romantilistel paaridel. Seda sellepärast, et WHO muutis viljatuse puudeks ehk konditsiooniks, millele saavad nii vallalised kui paarid seadusejärgselt õiguse nii-öelda ravi saada.

WHO mõte oli see, et kui varasemalt lubati kehavälist viljastamist vaid nendele meestele ja naistele, kes olid suhtes, siis nüüd on organisatsioon laiendanud kunstliku viljastamise õiguse ka vallalistele inimestele. Organisatsiooni kohaselt suurendab see inimeste võimalust lapsi saada, isegi siis kui nad ei suuda leida endale seksuaalset partnerit.

Palju poliitikud ja eetikaga tegelevad inimesed on uut standardit kritiseerinud ning öelnud, et see on absurdne, et viljatust loetakse nüüd puudeks.

Briti parlamendiliige Gareth Johnson, kelle enda lapsed sündisid viljatuse ravi tulemusena, ütleb, et ta on kahe käega poolt selles osas, et kõikidel peaks olema viljatuse ravile juurdepääs, aga ta ei ole ise kunagi viljatust pidanud ei puudeks ega haiguseks, vaid meditsiiniliseks probleemiks.

Aga Dr David Adamson, uue standardi autor, sõnas, et see on suur võimalus nii hetero- kui homoseksuaalidel lapsi saada.

Ta ütles: «Viljatuse definitsioon on nüüd kirjutatud nii, et see arvestab kõikide inimeste õigusega moodustada perekond, ja sinna hulka kuuluvad vallalised mehed, vallalised naised, gei mehed ja gei naised.»

«See seab uue standardi, et kõikidele, vahet ei ole, kas neil on partner või mitte, on õigus lapsi saada. See on suur võimalus.»

«See muudab sügavuti seda, kes peaks sellesse gruppi kuuluma ning kellel peaks olema juurdepääs tervishoiule. See seal rahvusvahelise õigusstandardid. Riigid on kohustatud seda täitma.»

WHO varasem viljatuse definitsioon oli olukord, kus inimesed ei suutnud 12 kuu jooksul ilma kaitsevahenditeta seksi järel rasedaks jääda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles