Hollywoodi naised koondavad jõud ahistamisvastaseks sõjaks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natalie Portman (keskel) astub ühes kolleegidega ahistamiste vastu välja
Natalie Portman (keskel) astub ühes kolleegidega ahistamiste vastu välja Foto: Wenn Ltd

Hollywoodi vapustanud seksuaalsed ahistamised saavad uuel aastal korraliku organiseeritud vastulöögi, teatab Entertainment Weekly.

Hollywoodi naisnäitlejad on riburadapidi varemgi ahistamiste vastu välja astunud. Alates läinud aasta oktoobrist on aga see liikumine muutunud aktiivsemaks, paljastusi varasematest ahistamisjuhutmistest on aina juurde tulnud. Tegu ei ole siiski vaid minevikus kaevamisega, vaid aktuaalse probleemiga ka väljaspool Hollywoodi suurtööstust.

Tänavu aasta võtavad 300 Hollywoodi naist: näitlejad, agendid, stsenaristid, režissöörid end ühise loosungi all võitluseks kokku. Kõnekas näide sotsiaalmeediakampaaniaist oleks Taavi Rõivase skandaali tuules Eestissegi jõudnud #MeToo-liikumine. Meediasõda, mis jõudis ka linnatänavatele, kandis nime #SheKnew 1. jaanuar 2018 aga algas suur võitlus nime all #Time`sUp, mida võiks tõlkida: Kaua võib! Üleskutse peamine idee on muuta naistesse suhtumist ka väljaspool meelahutusmaastiku piire. 

 Kerry Washington ahistamisvastane power-naine
 Kerry Washington ahistamisvastane power-naine Foto: Tony Michaels/ROT/Capital Pictures/TM/ROT/Capital Pictures

Filmistaaride poolt üles tõmmatud loosung võiks levida kõikjale: alates põllumajandusettevõtetest kuni koosolekuruumideni. Manifest kõnetab muuseas ka lesbisid, biseksuaalseid ja transgender-naisi, kellele tehakse liiga ka teiste naiste poolt. Muude meetmete hulgas on #Time's Up julgustanud naisi tänavusel Kuldgloobuste galal sümboolset musta rõivast kandma.

Liikumist toetavad paljud Hollywoodi suurimad nimed, sealhulgas Reese Witherspoon, Natalie Portman, Kerry Washington (fotol ülal), Shonda Rhimes, Eva Longoria, Ashley Judd, Ameerica Ferrera, Emma Stone (fotol all), Rashida Jones ja mitmed teised. Näis, kas meediasõda ise ka niivõrd hoogne tuleb, kui selle manifest lubab. Kuid tegu on ühe suurema sammu ja üleskutsega, mis peegeldab ilmekalt pahelist maailma, milles me elame. 

Emma Stone valmistub teiste seas suuremaks vastuhakuks ahistamistele 
Emma Stone valmistub teiste seas suuremaks vastuhakuks ahistamistele Foto: Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles