TOP 10: kummalised jõulutraditsioonid üle maailma

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krampus
Krampus Foto: DAVID W CERNY/REUTERS

Jõule tähistatakse miljonites peredes üle maailma ning kuigi enamasti on need kõikjal ühesugused, siis on üle maailma mitmeid tavasid, mis võivad tunduda imelikud ja kummalised. 

10. Krampus - lääneriikide kultuurides on kombeks, et halvad lapsed saavad jõuludeks söetüki, aga riikides nagu Saksamaa ja Austria eelistatakse lapsi läbi hirmutamise korralikult käituma panna. Krampus on Germaani riikides tuntud nii-öelda anti-Jõuluvana, kes käib koos Jõuluvanaga erinevates majapidamistes ning karistab lapsi, kes on pahad olnud. 

9. «Kakav» palk - tegu on Kataloonia traditsiooniga, kus leitakse endale sobib palk, mis tehakse õõnsaks. Sellele lisatakse käed ja jalad. Palki «toidetakse» alates 8. detsembrist ning seda kuni jõululaupäeva hommikuni, mil palk visatakse tulle ja seda hakatakse kepiga peksma, mille järel palk «kakab» maiustused välja.

8. Must Peeter - enamasti Madalmaade traditsioon, kus Must Peeter on ajalooliselt olnud Jõuluvana ori. Pidustuste ajal värvivad inimesed enda näed mustaks, kujutades sellega küllaltki vastuolulist tegelaskuju. Viimastel aastatel on aga see praktika palju kriitikat saanud ning selle tõttu muudeti Must Peeter orjast korstnapühkijaks, et säilitada enda must nägu.

Hollandlaste Must Peeter ei ole enam ori, vaid korstnapühkija.
Hollandlaste Must Peeter ei ole enam ori, vaid korstnapühkija. Foto: Scanpix

7. Caganer - ehk kakav kuju. Teine Kataloonia piirkonnas siiamaani praktiseeritav komme, kus Jeesus Kristuse sünni taaslavastamisel peidetakse lähedusse caganeri kuju. Caganer kujutab endast kükitavas asendis meest, kelle on püksid põlvedeni maha tõmmatud, ning kes kakab. Tänapäeval on võimalik caganeri kujusid mõnest kuulsusest.

6. Jõulud Caracases - Venezuela pealinnas on jõulude ajal kombeks minna hommikul vara rulluiskudel kirikusse. Selle puhuks suunatakse teatud tänavatel isegi liiklus ümber, et rullitajad saaksid turvaliselt sõita. 

Nunn Venezuela lipuga
Nunn Venezuela lipuga Foto: Scanpix

5. Kurjad luuad - norralased usuvad, et jõulude ajal külastavad nende kodusid ka kurjad vaimud. Enda turvalisuse tagamiseks peidetakse enne magamaminemist ära kõik luuad, mida vaimud võivad kasutada neile liiga tegemiseks. 

Norrakad peidavad jõulude ajal kõik luuad.
Norrakad peidavad jõulude ajal kõik luuad. Foto: Ove Maidla

4. La Befana - ehk jõulunõid. Itaalia folkloorist pärit kaltsudesse riietatud vana naine, kes jagab 5. jaanuaril lastele kinke.

3. Mattak - Islandil on kombeks jõulude ajal süüa toorest vaalaliha koos selle küljes oleva rasvaga. 

2. Jäävann - Briti saartel, Iirimaal ning Prantsusmaal on kombeks jõulude ajal minna talisuplema, et pühade ajal vaim värskena hoida.

Talisuplus.
Talisuplus. Foto: Dmitri Kotjuh/J

1. Mari Lwyd - ehk «Hall mära» on Walesi traditsioon, kus päris hobuse koljut kasutades tehakse linadest hobuse moodi elukas, kes pühade ajal koos enda kaaslastega maja või pubi ukse taha ilmub. Hobune ja tema kaaslased lauavad mõned sissejuhatavad värsid, millele järgneb nii hoones olevate inimeste ning hobuse vaheliste luulevormis solvangute esitamine. Hobune siseneb alles siis majja, kui üks või teine poole on ära väsinud või võitjaks kuulutatud.

Mari Lwyd
Mari Lwyd Foto: Wikimedia Commons
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles