Allveelaevniku õde: Briti kopter ja Tšiili laev jälitasid kadunuks jäänud Argentina allveelaeva (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentina allveelaev ARA San Juan
Argentina allveelaev ARA San Juan Foto: Argentina Navy/AP/Scanpix

Möödunud kuu keskel, 15. novembril kadus Atlandi ookeani lõunaosas Argentina allveelaev ARA San Juan, mille pardal oli 44 meeskonnaliiget ning otsingutest hoolimata ei ole neid leitud.

Sel nädalal teatas selle allveelaeva ühe meeskonnaliikme õde, et ta sai enne laeva kadumist oma vennalt kummalise tekstisõnumi, et allveelaeva jälitavad Briti helikopter ja Tšiili laev, edastab news.com.au.

Argentina kadunud allveelaevnike sugulased ja sõbrad
Argentina kadunud allveelaevnike sugulased ja sõbrad Foto: Stringer/Reuters/Scanpix
Argentina allveelaev ARA San Juan
Argentina allveelaev ARA San Juan Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Argentina mereväe esindajad reageersid teatele öeldes, et selle naise informatsioon ei vasta tõele.

Jessica Medina, kelle vend Robert Daniel Medina on selle allveelaeva meeskonnas, teatas väljaandele La Gaceta antud intervjuus, et ta sai paar päeva enne laeva kadumist oma vennalt WhatsAppi sõnumi, mis tema silmis oli väga kummaline, kuna vend tavaliselt talle oma missioonidest midagi ei paljasta.

«See oli kummaline sõnum, milles ta teatas, et nad jälgivad neid jälitava Briti helikopteri ja Tšiili laeva liikumist. Ta lisas, seal on tihe laeva- ja lennuliiklus. Siis suhtlus katkes ja rohkem mu vend midagi ei saatnud. Minu andmetel liikus allveelaev sõnumi saatmise ajal Falklandi saarte lähedal,» teatas õde meediale.

Jessica Medina andmetel said ka teised selle allveelaeva meeskonnaliikmete pereliikmed enne laeva kadumist kummalisi sõnumeid. Mitmes sõnumi oli mainitud, et allveelaeva jälitab Briti helikopter.

Argentina allveelaev ARA San Juan
Argentina allveelaev ARA San Juan Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Jessica Medina selgitas, et ta ei teatanud venna saadetud sõnumist kohe pärast allveelaeva kadumist, kuna ta lootis, et laev ja meeskond leitakse.

Nüüd ta loodab, et laeva kadumisjuhtumi uurijad võtavad tema informatsiooni arvesse.

Briti kuningliku mereväe esindaja teatel ei jälitanud mitte ükski Briti helikopter nimetatud allveelaeva ning Briti Falklandi saarte baasis ei ole mitte ühtegi helikopterit, mis seda teha oleks saanud.

Möödunud nädalast abistavad USA ja Venemaa Argentinat allveelaeva otsingus, saates kuni 6000 meetri sügavusele allvee uurimisrobotid.

USA mereväe allveerobot, mille abil otsitakse Atlandi ookeani lõunaosas kadunud Argentina allveelaeva
USA mereväe allveerobot, mille abil otsitakse Atlandi ookeani lõunaosas kadunud Argentina allveelaeva Foto: HO/AFP/Scanpix

Argentina allveelaev San Juan kadus kui oli seilamas riigi kõige lõunapoolsemast sadamast Ushuaiast rannikulinna Mar del Platasse.

Argentina mereväe teatel teatas allveelaeva kapten satelliittelefoni kõnes, et pardale sattus vesi, mille tõttu tekkis elektrisüsteemis lühis, kuid kuna on tagavarasüsteem, siis loodeti asi korda saada.

Mõned tunnid hiljem toimus plahvatus paigas, kus allveelaevaga viimane kontakt oli.

Saksamaal ehitatud TR-1700 klassi allveelaev võeti kasutusse 1980. aastatel, seda renoveeriti nii 2008 kui 2014.

Pärast allveelaeva kadumist lendasid Argentina mereväe juhid Saksamaale, et sealt saada rohkem infot selle allveelaeva ehitamise ja disaini kohta.

Argentiina võimud jätkavad allveelaeva kadumise uurimist ning allveelaevnike lähedased loodavad imele. 

Kadunud allveelaevnike sugulased üksteist lohutamas
Kadunud allveelaevnike sugulased üksteist lohutamas Foto: Esteban Felix/AP/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles