Video: Prantsusmaa «Siberi» kõige madalam temperatuur on miinus 41,2 kraadi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mouthe lõppu tähistav silt
Mouthe lõppu tähistav silt Foto: Wikimedia Commons

Prantsusmaa idaosas, Jura mäestikus asuvat Mouthet peetakse selle riigi kõige külmemaks paigaks, kohalikuks «arktikaks», kuna talvisel ajal võib seal temperatuur langeda alla 40 miinukraadi.

Kliimateadlaste ja glatsioloogide sõnul on Prantsuse Alpides Mouthest külmemaid paiku, kuid 1000 elanikuga Mothe on eriline selle poolest, et temperatuurid võivad talvel pika aja jooksul olla väga madalad, edastab The Local.

Mouthe talvel
Mouthe talvel Foto: Wikimedia Commons

Mouthe, mida nimetatakse ka Prantsusmaa «Siberiks», seni kõige madalam temperatuur mõõdeti 1985. aasta jaanuaris ja see oli miinus 41,2 kraadi.

Mouthe lõppu tähistav silt
Mouthe lõppu tähistav silt Foto: Wikimedia Commons

Kohalike sõnul tuleb külmaperioode ette ka märtsis-aprillis, kui enamik Prantsusmaad naudib juba kevadsoojust ja vähemalt 10 – 15 kraadisi temperatuure.

Mouthe elanike teatel on neil talvisel ajal lihtsam liikuda suuskadel kui mõne neljarattalise veokiga, kuna see võib lumme kinni jääda. Samuti harrastatakse seal küla lähedastel järvedel uisutamist.

Mouthe talvel
Mouthe talvel Foto: Wikimedia Commons

Mouthes on siiski ka neid, kes talvest, lumest ja külmast just vaimustuses ei ole, kuid kuna see on nende kodukoht, siis nad ära kolida ei kavatse.

Motelli Gites du Petit Sarrageois pidava Marie Goelzeri teatel ei tule külma karta, vaid ennast tuleb õigesti riidesse panna.

«Meie, kohalikud oleme selle kuiva külmaga harjunud, turistid mitte. Tegemist ei ole niiske külmaga, mis läheb lihast ja luust läbi, seega on see kergemini talutav,» teatas prantslanna.

Goelzeri sõnul on Mouthet vahel võrreldud ka Kanada arktiliste alade inimasulatega.

«Meid külastanud kanadalased on üllatunud, et nad leidsid eest koduse paiga, kus on sama jahe kui neil. Meil on palju mägesid ja suusatamisvõimalusi, järvi ja ilus loodus. Turiste meil jätkub, soojadest paikadest pärit inimesed soovivad kogeda jahedust. Turiste on olnud nii Iisraelist, Türgist, Kreekast kui teistest soojadest riikidest,» lisas motellipidaja.

Külavanema Daniel Perrini sõnul küsivad teistest paikadest pärit inimesed kohalikelt alati, et kuidas jahedas elamine võimalik on ning nemad vastavad, et see on võimalik.

Klimatoloogide teatel asub Mouthe Jura mäestikus 930 meetri kõrgusel, mille tõttu jahedus on loomulik. Madalatele temperatuuridele aitab kaasa see, et küla on kahe mäe vahel, kuhu jahe õhk lõksu jääb ja seal ei puhu tuuli, mis selle ära lükkaks.

Mis puudutab Mouthe suvesid, siis need on väga soojad. Soojarekord pärineb 1983. aasta juulist kui meteoroloogid mõõtsid seal 35,7 kraadi.

Mouthe suvel
Mouthe suvel Foto: Wikimedia Commons
Mouthe suvel
Mouthe suvel Foto: Wikimedia Commons

Mouthest viie kilomeetri kaugusel on Šveits, kus asub mitu tuntud mäesuusakuurorti. Mouthes saab matkata ning tutvuda jakkide, piisonite ja põhjapõtradega.

Suvisel ajal saab käia järvedes ujumas, mägimatkamas ja hobustega ratsutamas.

Kohalike sõnul on neil vaja nii talvist kui suvist riietekomplekti.

«Peavad olema nii parkad ja suusapüksid, kuid ka bikiinid ja ujumispüksid,» teatasid kohalikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles