Pildid ja video: Põhja-Korea liider ronis oma riigi kõige kõrgemale mäele, kuid saapad jäid lumest puhtaks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un 2744-meetrisel Paektul
Kim Jong-un 2744-meetrisel Paektul Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Põhja-Korea meedia teatas, et riigi juht Kim Jong-un ronis riigi kõige kõrgemale mäele, 2744-meetrisele Paektule, kandes väidetavalt jalas erilisi «nutisaapaid».

Meedia teatel kohaselt rühkis Kim koos kaaskonnaga läbi paksu lume, et tippu jõuda, edastab The Sun.

Kim Jong-un Paektul
Kim Jong-un Paektul Foto: -/AFP/Scanpix

Lõuna-Korea meedia peab seda totalitaarse naaberriigi uueks propagandatrikiks, kuna fotodel on näha liidri läikivaid ja puhtaid saapaid, mis kindlasti ei ole mõeldud mägedes matkamiseks ja paksus lumes astumiseks.

Lisaks nägi ülekaaluline Kim liiga hea välja inimese kohta, kes on läbinud raske tõusu mäkke.

Kim Jong-un Paektul
Kim Jong-un Paektul Foto: -/AFP/Scanpix

«Põhja-Koreas kujutatakse Kim Jong-uni superinimesena, kes ei jää tuntud superkangelastele alla. Ta olevat tavainimestest üle ka sellega, et ta kehas ei teki süües jääke, mida väljutada. Samuti olevat tal erakorralised sportlikud võimed,» edastas Lõuna-Korea meedia.

Paektu mägi on mõlema Korea folklooris tähtsal kohal, kuna seal olevat korealased alguse saanud.

Põhja-Korea väljaanne Rodong Sinmun kirjutas Kimi retkest mäele: «Meie Suurele Juhile meeldib mägimatkamine, ta käib Paektul sageli. Nüüdse visiidi ajal paistis päike ja oli ilus ilm, millist ei näe sageli isegi kevadel».

Leht lisas, et Kim ja Paektu on võrdsed, olles mõlemad ülevad ja võimsad.

Kim Jong-un 2744-meetrisel Paektul
Kim Jong-un 2744-meetrisel Paektul Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Lääne sotsiaalmeedias irvitati, et arvatavalt viidi Kim helikopteriga Paektu tippu, kus teda ootasid fotograafid, kes asusid temast pilte klõpsima.

Lisati, et Kim näeb oma musta värvi pikas mantlis, mille juurde ta vahel ka kaabut kannab, välja nagu 1920. – 1930. aastate USA gängster Al Capone.

Al Capone
Al Capone Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Kim külastab seda mäge vähemalt ühel korral aastas. 

Kim Jong-un mõned aastad tagasi Paektu tipus
Kim Jong-un mõned aastad tagasi Paektu tipus Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Põhja-Korea jätkab lääneriikide, kaasa arvatud naabruses asuva Lõuna-Korea ähvardamist tuumarünnaku ja raketikatsetustega. Viimati tegi Põhja-Korea mandritevahelise ballistilise raketikatsetuse 29. novembril ja see oli väidetavalt edukas.

Paektu-san (korea keeles Valgepeamägi) on 2744-meetrine vulkaan Hiina ja Põhja-Korea piiril.

Paektu vulkaaniline mägi
Paektu vulkaaniline mägi Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Mäe tipus asub külma veega kraatrijärv nimega Taevane järv, mis on kuni 384 m sügav ja mille võis tekitada 1000. aasta paiku toimunud purse.

Mäe nõlvad on 2000 meetri kõrguseni kaetud metsaga,  seal elavad tiigrid, karud, leopardid, hundid, metskitsed ja metssead. Hiina poolel on mets inimtegevusest puutumata, kuid Korea poolel on madalamatel nõlvadel ulatuslikku raiet tehtud.

Paektu-san on kogu Korea kõrgeim mägi, ühtlasi ka Kirde-Hiina ehk Mandžuuria kõrgeim punkt. Korealased peavad mäge pühaks ja arvavad, et sealt on pärit nende esivanemad.

Paektu vulkaanilise mäe tipp
Paektu vulkaanilise mäe tipp Foto: KCNA/Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles