«Üle-eestilised» jõulutuurid paljude eestlaste kodukanti ei jõua

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil laulja Birgit Sarrap ja abikaasa muusikaärimees Indrek Sarrap.
Pildil laulja Birgit Sarrap ja abikaasa muusikaärimees Indrek Sarrap. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Käimas on iga-aastane jõulutuuride hooaeg, mille vältel Eesti armastatuimad muusikud tuuritavad, pakkudes lisaks heale meelelahutusele jõulumeeleolu. Ometigi jäetakse mitu piirkonda «üle-eestiliste» kontserttuuride vältel puutumata.

Iga-aastane jõuluhooaeg on kogumas tuure täie hooga. Allahindlused kauplustes, tänavad ja kaubanduskeskused on uhkelt ehitud ning õige pea alustatakse jõulukuuskede müügiga. Koos sellega on startimas ka terve rodu Eesti muusikuid oma üle-eestilistele jõulutuuridele. Soovides minna oma lemmikartisti kuulama, võivad paljud eestlased kurvastada, sest kõiki Eesti nurki tuurid ei kata.

Näiteks Ida-Virumaale ei tuurita Piletilevi andmetel mitte ükski Eesti artist oma kavaga ja ainult mõned üksikud esinevad näiteks Saaremaal Kuressaares. Rolf Roosalu, kes tänavu tuuritab taas Saara Kadakuga, tõdes, et neil on praegu kordustuur mõningate muudatustega ja seetõttu esinetakse kohtades, kuhu eelmisel aastal ei jõutud. Möödunud tuuril esinesid nad Ida-Virumaal, kuid tänavu enam mitte. «Eelmisel aastal olime Jõhvis ja sealne publikuhuvi oli käidud kohtadest kõige jahedam. Kaldun arvama, et sellepärast kontserdid ka sinna ei kipu jõudma, mis ei ole muidugi reegel,» sõnas Roosalu.

Põhjuseid on teisigi. Näiteks sõnab Roosalu, et kirikud pole ka tihtipeale vastavate võimalustega, et kontserti anda ja tuleb teha valik. «Ma olen arvamusel, et väike väljasõit koos mõnusa seltskonnaga, kusagile teise linna, et nautida kontserti, ei tee paha. Seda muidugi juhul, kui on vastav võimalus.»

Mis puutub reklaamfraasi «üle Eesti», siis arvab muusik väikse naljaga, et asi pole nii traagiline ja jõulukontsertide katvus on kindlasti suurem kui näiteks mõne mobiilioperaatori lubatu.

Indrek Sarrap ettevõttest Enjoy Music, kes organiseerib tänavu õige mitut jõulutuuri üle Eesti, ütleb, et eelkõige külastatakse kohti, mis on logistiliselt võimalikud. «Artistidel on lisaks jõulukontsertide sarjadele tavaliselt detsembrikuudes veel mitukümmend esinemist ning tihtipeale ei leita lihtsalt nii palju ühiseid vabu kuupäevi tuuril osalevatel artistidega, et igale poole sõita,» vastab Sarrap. «Teine põhjus on kindlasti ka varasem korraldajate kogemus kontserdilkäijate leige huvi tõttu, mispärast järgmisel aastal sinna ei minda, kus eelmistel kõrvetada on saadud.»

Ettevõtte juht tõdeb, et põhjuseid on veel mitu. Näiteks võivad vajalikud ja kõlblikud saalid olla hõivatud või sootuks liiga väiksed, et piletimüügist saadud tuluga katta esinemise kulutused. «Tavaline on see, et tuntud artisti kvaliteetse kontserdi puhul pole võimalik paarisajapealise publiku puhul mitte kuidagi neid kulusid piletitulu pealt lihtsalt ära kattagi.»

«Kahjuks viimase 15 aasta kogemuse põhjal on teie välja toodud kohtadest nii Jõhvis, Kohtla-Järvel kui Narvas olnud jõulukontsertide puhul publikuhuvi suhteliselt väike, nii et sinna pole olnud võimalik järgnevatel aastatel rohkem minna. Loomulikult oleks tore ka neis paikades rohkem käia ja jõulurõõmu pakkuda, aga eks pakkumine jõuab ikka sinna, kus on ka nõudlust. Kärdlasse ikka ju vahel jõutakse, meie plaani kahjuks sel aastal ei mahtunud, aga ehk järgmisel aastal,» vastas Sarrap, kelle organiseeritud tuurid jõuavad tänavu näiteks Karksi, Vihulasse, Jõgevale, Laitsesse  ja kaks tuuri ka Kuressaarde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles