Hawaii saare observatooriumi astronoomid rõõmustavad: lõpuks ometi lumi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mauna Kea observatoorium lumekattega
Mauna Kea observatoorium lumekattega Foto: Canada-France-Hawaii Telescope/AP/Scanpix

USAle kuuluva Hawaii saarestiku suurima saare Hawaii Mauna Kea vulkaaniala tabas talvetorm.

Mauna Kea tipus asub kuulus samanimeline observatoorium, kus ei vaadelda vaid kosmost, vaid uuritakse ka sealseid talviseid olusid, kuna see on Hawaii troopilisel saarel üks väheseid kohti, kus lumi maha tuleb, edastab msn.com.  

Hawaii saar
Hawaii saar Foto: wikipedia.org

Astronoomide ja meteoroloogide teatel on seal alates sellest esmaspäevast lund sadanud ja lume paksus on nüüd umbes 20 sentimeetrit.

Mauna Kea observatoorium lumekattega
Mauna Kea observatoorium lumekattega Foto: Canada-France-Hawaii Telescope/AP/Scanpix

Hawaii meteoroloogid andsid Mauna Kea kohta tormihoiatuse, lisati et sinna viivad teed on libedad ja nähtavus pideva lumesaju tõttu halb.

Ilmajaama teatel jätkub Hawaii saare Mauna Kea vulkaanialal lumesadu kuni pühapäevani, samuti on seal temperatuur madal. Kohati võib tuule kiirus ulatuda üle 30 kilomeetrit tunnis.

Mauna Kea observatooriumi astronoomide teatel ootavad nad igal aastal, et millal lund sadama hakkab, sest lumi on sealses soojas kliimas haruldane.

Mauna Kea observatoorium lumeta
Mauna Kea observatoorium lumeta Foto: nationalpictures.co.uk/©National Pictures / TopFoto/Scanpix

«Rõõmustame alati, kui lumi tuleb. Kui Hawaii saare rannaalal on temperatuur pluss 25 kraadi, siis vulkaani otsas võib olla miinus viis kraadi. Šortside ja T-särkide asemel tuleb tõmmata selga sulejope ja pikad püksid ning jalga talvesaapad. Seega tuleb mõnda aega talveriided käepärast hoida, kuid meile see meeldib, » nentisid astronoomid.  

Möödunud aastal oli kuni 60-sentimeetrise lumvaibaga kaetud nii Mauna Kea kui ka Mauna Loa, mis on tegevvulkaan.

Mauna Kea
Mauna Kea Foto: wikipedia.org
Mauna Loa
Mauna Loa Foto: wikipedia.org

Hawaii (inglise kõnekeeles Big Island) on Hawaii saarestiku kagupoolseim ja suurim saar. Saare pindala on 10 400 ruutkilomeetrit, moodustades 63% Hawaii osariigi territooriumist.

Mauna Kea on uinunud kilpvulkaan Hawaii saarel, selle kõrgus on 4207 meetrit, kuid kui juurde lisada veealune osa, siis oletatavalt on selle kõrgus üle 10 000 meetri.

Arvatakse, et vulkaan purskas viimati umbes 3500 aastat tagasi.

Mauna Loa on tegevvulkaan Hawaii saarel, olles samas maailma suurim kilpvulkaan.

Vulkaani kõrgus merepinnast on 4169 meetrit. Hawaii keeles tähendab Mauna Loa Lai Mägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles