Video: kas enne jõule on elu Maal taas ohus?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planeet Maa
Planeet Maa Foto: NASA NASA/REUTERS/Scanpix

USA kosmoseagentuuri NASA teatel liigub mõni aeg enne jõule meie planeedist mööda suur asteroid, mille läbimõõt on umbes viis kilomeetrit.

Asteroid 3200 Phaeton sai oma nime Vana-Kreeka legendaarse tegelase Phaetoni järgi, kes tahtis oma isale, päikesejumal Heliosele ja sõpradele tõestada, et ta tuleb päikesekaariku juhtimisega toime, kuid kukkus läbi ja oleks võinud meie maailma ära põletada ning selle ennetamiseks tappis Helios oma poja Phaetoni, edastab mirror.co.uk.

Astronoomide sõnul on meie planeedist 16. – 17. detsembri paiku mööda kihutav asteroid klassifitseeritud kui potentsiaalselt ohtlik.

NASA kunstniku joonistus asteroidist
NASA kunstniku joonistus asteroidist Foto: Mark A. Garlick/AFP/Scanpix

Astronoomid jälgivad selle astreoidi liikumist, sest kui see keha satub Päikesest kaugeimas punktis, olles asteroididevöö kõige tihedamas osas, mõne teise asteroidiga kokkupõrkesse, siis võib ta orbiit muutuda nii, et Maaga kokkupõrke tõenäosus kasvab.

NASA kunstniku pilt asteroidide vööst
NASA kunstniku pilt asteroidide vööst Foto: NASA/REUTERS/Scanpix

Vandenõuteoreetikud on juba mitu aastat üritanud ennustada maailmalõppu, selleks on põhiliselt pakutud meie planeedi kokkupõrget mingi kosmilise kehaga.

Teoreetikud «lootsid», et maailm lõpeb selle aasta augustis, kui USAs ja Kariibi mere saartel oli näha täielikku päikesevarjutust. Järgmisena pakuti välja 23. septembrit ja 21. oktoobrit. Nüüdseks on november peaaegu läbi, kuid kõik kestab edasi.

Vandenõuteroeerikute arvates ei liigu detsembris meie planeedist mööda mitte astronoomide poolt jälgitav asteroid, vaid salapärane planeet Nibiru on võtnud kursi meie planeedi suunas ja me hukume juba enne jõule.

Kas planeet Nibiru hävitab Maa?
Kas planeet Nibiru hävitab Maa? Foto: Panther Media/Scanpix

NASA ekspertide andmetel peaks see kosmiline keha, mille pinnatemperatuur võib olla 700 – 800 kraadi, meie planeedist mööduma ligikaudu kümne miljoni kilomeetri kauguselt ehk piisavalt kaugelt, et elu ohtu ei satu.

Asteroid NASA väga palju suurendatud fotol
Asteroid NASA väga palju suurendatud fotol Foto: HO/AFP/Scanpix

«Vandenõuteoreetikud näevad igas kosmilises objektis Maale ohtu ja tekitavad paanikat, meie peame taas inimkonda rahustama, et kõik on kontrolli all,» teatasid NASA esindajad.

NASA Jet Propulsion Laboratory teadlased plaanivad asteroidi möödumist jälgida ja teha sellest 3D mudeli. Eriti pakub neile huvi selle asteroidi ebaregulaarne kuju.

3200 Phaetoni, mille pikk orbiit meenutab komeetide omi, avastasid 1983. aastal briti astronoomid Simon Green ja John Davies.

Selle asteroidiga kaasnevad iga aasta detsembris geminiidide meteoorivoolud. Need on 3200 Paheton asteroidi järel liikuvast kosmilise tolmu pilvest pärit kübemed, mis liiguvad umbes 35 kilomeetrit tunnis ning meie planeedi atmosfääri sisenedes süttivad, tekitade niinimetatud langevaid tähti.

Geminiidide meteoorivool on nähtav umbes 6. – 19. detsembrini, tipp peaks olema  13. - 14. detsembril. Aja jooksul on see meteoorivool tihenenud. Kui 19. sajandi keskpaigas langes tunnis 20 – 30 meteoori, siis nüüd langeb 120 – 140 meteoori.

Geminiidide meteoorivool
Geminiidide meteoorivool Foto: Stan Honda/AFP/Scanpix

Eelmisel korral möödus 3200 Phaeton Maast 1974. aastal ja järgmisel korral 2093. aastal.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles