Video: Meghan Markle ei ole Briti kuninglikus suguvõsas esimene tumedanahaline naine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meghan Markle
Meghan Markle Foto: CAP/KFS/Image supplied by Capital Pictures/Scanpix

Briti kuningakoda teatas eile, 27. novembril prints Harry kihlumisest ameeriklanna Meghan Markle’iga ja nende pulmadest järgmise aasta kevadel.

Kohe hakati nii meedias kui sotsiaalmeedias kommenteerima, et Briti kuningakoda saab esimese tumedanahalise naisliikme.

Meghan Markle ja prints Harry
Meghan Markle ja prints Harry Foto: PA Pictures/ Scanpix

Meghan Markle on segavereline, kuna ta ema on afroameeriklanna ja isa valge.

Meghan Markle ja ta ema Doria Radlan
Meghan Markle ja ta ema Doria Radlan Foto: GEOFF ROBINS/AFP/Scanpix

Markle’iga seoses võtsid sõna ajaloolased, kelle sõnul ei ole ta esimene tumedanahaline naine Briti kuninglikus suguvõsas.

Belize’i –USA ajaloolase  Mario De Valdes y Cocomi sõnul oli Suurbritannia ja Iirimaa kuninga George III (valitses 1760–1820) abikaasa, kuninganna Charlotte Põhja-Aafrika juurtega, olles osaliselt oma etniliselt päritolult maur.

Suurbritannia ja Iirimaa kuningas George III (1760–1820)
Suurbritannia ja Iirimaa kuningas George III (1760–1820) Foto: wikipedia.org
Kuninganna Charlotte
Kuninganna Charlotte Foto: wikipedia.org

Charlotte'i juured ulatuvad tagasi Portugali kuninglikku perekonda, ta 13. sajandi esivanemad olid kuningas Alfonso III ja kuninga üks konkubiinidest, tumedanahaline mauri päritolu Ouruana.

De valdes y Cocomi sõnul vallutas Alfonso III mauride käest Faro linna ja nõudis linnapealt tema tütart, kellest sai kuninga konkubiin. Neil oli kolm last.  

Paari üks lastest, poeg Martin Alfonso abiellus Sousa perekonda, kus oli ka varasemast Aafrika juurtega liikmeid. Sousade pere mängis nii Portugalis kui veel mitmes Euroopa riigis tähtsat rolli, sigitades ka vallaslapsi, kellest osa abiellusid Euroopa kuninglikesse suguvõsadesse. 

Belize’ist pärit ajaloolane Valdesele hakkas USAs Bostoni ülikoolis töötades pakkuma huvi, et kui palju on kuninglikes suguvõsades tumedanahalisi.

Ta leidis kirjutisi, milles Briti kuninga George III ihuarst, parun Christian Friedrich Stockmar kirjeldab kuninganna Charlotte’i kui väikest ja tumedanahalist, mulatinäoga naist.

19. sajandi kirjanik, ajaloolise seiklusžanri looja Walter Scott kirjeldas kuninganna Cahrlotte’i kui ebamäärase nahavärviga  naist, kes mõnevõrra meenutab orangutani.

Briti endine peaminister William Pitt noorem sõnas Charlotte’i kohta, et kuninganna nina on liiga lai ja huuled liiga paksud.

Kuninganna Charlotte
Kuninganna Charlotte Foto: youtube.com

Samas Briti Põhja-Ameerika kolooniates kuninganna Charlotte’i austati just ta tumedanahalisuse tõttu, kuna 18. sajandil oli seal üsna palju Aafrika päritolu sisserännanuid ja orje.

Ajaloolane Valdesi sõnul huvitus ta selle kuninganna geneoloogiast, sest ta on maalidel silmanähtavalt negriidne.

«Jõudsin ta sugupuu uurimisel tagasi Portugali kuningliku perekonna ja maurideni. Veel ühes liinis on ta esivanemate seas Sahara tagustelt aladelt pärit Aafrika põliselanikke,» selgitas ajaloolane.

Charlotte sündis 19. mail 1744, olles Saksa Mecklenburg-Sterlitzi hertsogi Carl Ludwig Friedrichi ja ta naise, Saxe-Hildburghauseni hertsoginna  Elizabethi noorim tütar.

17-aastasena abiellus ta Inglise kuninga George III-ga, paaril oli 15 last, kellest 13 said täisealiseks ja seitsmel olid järeltulijad. Nelja lapse järglaste liin kestab tänaseni.

Nad kohtusd esmakordselt ja abiellusid 8. septembril 1761 Londonis Westminsteri katedraalis.

Ajalooallikate sõnul oli George III oma pruuti nähes üllatunud, kuna ta ei arvanud, et naine on tumeda nahaga.

Kunstnik Allan Ramsay kujutas kuninganna Charlotte’i tema portreel üsna aafriklannana.

Mitmel teisel maalil on Charlotte’i näha valgenahalisena, kuid 18. sajandil puuderdati ohtralt ja arvatakse, et seda tegi ka kuninganna, et näha välja heledanahalisem.

Kuninganna Charlotte koos kahe lapsega
Kuninganna Charlotte koos kahe lapsega Foto: wikipedia.org

USA ajaloolaste teatel oli kuninganna Victoria (valitses 1837–1901) Charlotte’i lapselaps ja ka temas oli natuke näha mauri päritolu.

Praegune kuninganna Elizabeth II on kuninganna Victoria otsene järglane.

Koos Meghan Markle’iga tuleb Briti kuninglikku suguvõssa uus tumedanahalisuse liin, sest prints Harry ja Markle’i lapsed võivad olla samuti tumedanahalised sõltuvalt, kumba vanema geenid esile tulevad. 

Prints Harry ja Meghan Markle
Prints Harry ja Meghan Markle Foto: Alberto E. Rodriguez/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles