Kirurg: Põhja-Koreast põgenenud sõdur on tore sell, kellele meeldib «C.S.I.»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea kirurg Lee Cook-jong
Lõuna-Korea kirurg Lee Cook-jong Foto: Reuters Staff/REUTERS/Scanpix

Lõuna-Korea kirurgi Lee Cook-jongi sõnul on Põhja-Koreast hiljuti põgenenud sõdur nende hoole all hästi paranemas ning tegemist on toreda noore mehega, kellele meeldib lääne krimisarju vaadata.

24-aastasele põhjakorealasele, kelle kohta kasutatakse nime Oh, tehtud operatsioonid õnnestusid, lisaks eemaldati ta seedetraktist parasiite, mille seas oli ka väga pikk paeluss, edastab The Guardian.

Sõdur Oh sai kuus kuulivigastust kui ta 13.novembril ronis üle kahe Korea vahel asuva demilitariseeritud tsooni piirdeaia, jõudes Lõuna-Korea poolele.

Turvakaamera kaader Põhja-Korea sõduri põgenemisest
Turvakaamera kaader Põhja-Korea sõduri põgenemisest Foto: REUTERS TV/REUTERS/Scanpix

Lõuna-Korea võimud avaldasid sel kolmapäeval, 22. novembril turvakaamerasalvestise, millel on näha mehe põgenemist.

Turvakaamera kaader Põhja-Korea sõduri põgenemisest
Turvakaamera kaader Põhja-Korea sõduri põgenemisest Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix
Vigastada saanud Põhja-Korea põgenikust sõdur
Vigastada saanud Põhja-Korea põgenikust sõdur Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Lee on üks esimesi ja seni väheseid inimesi, kes põgenikuga on suhelnud. Põhjakorealane on Ajou ülikooli haiglas Lõuna-Korea eriüksuse sõdurite ja luureagentide valve all.

Lõuna-Korea sõdurid rääkimas kirurg Lee Cook-jongiga
Lõuna-Korea sõdurid rääkimas kirurg Lee Cook-jongiga Foto: Stringer/Reuters/Scanpix
Lõuna-Korea kirurg Lee Cook-jong
Lõuna-Korea kirurg Lee Cook-jong Foto: Reuters Staff/REUTERS/Scanpix

Kirurgi sõnul näeb põgenikk õudusunenägusid, ta on mitmel korral ärganud karjudes ja higisena. Samuti teevad ta haavad talle valu.

Lee sõnul ütles Oh talle, et liitus Põhja-Korea armeega pärast keskkooli lõeptamist 17-aastaselt.

Kirurgi sõnul on põhjakorealasel harjassoeng ja ta tegi nalja, et sellise soenguga võetakse ta kohe Lõuna-Korea mereväkke. Mees oli vastanud, et ei taha enam kunagi sõjaväega midagi tegemist teha.

Lõuna-Korea Anjou ülikooli haigla arstide sõnul näitab selle põgeniku tervislik seisund, et Põhja-Koreas ei hoolita isegi sõdurite tervisest.

Oh on toitunud ühekülgselt ja viletsalt, tal olid parasiidid, kuid tal on ka tuberkuloos ja B-hepatiit.

«See on üllatav, et kõigi nende haigustega mees suutis Põhja-Korea piiri valvata. Tundub, et ta elas üsna räpastes tingimustes. Ta organism on tegelikult tugev ja ta paraneb hästi,» lisas Lee.

Kirurgi teatel toodi Oh haiglasse USA militaarkopteriga, mida tavaliselt kasutatakse kõrgete külaliste transportimisel. Nad tegid kiiresti kindlaks, et mehel on mitu kuulihaava, mis tekitasid sisemise verejooksu, lisaks oli tal üks kops sisse langenud.

Operatsiooni käigus eemaldati kuulid ja et ta ellu jääks, tuli talle teha 12 liitri verega vereülekanne. Tavaliselt suudab inimorganism vastu võtta umbes poole sellest verekogusest.

Lee teatel vajab põhjakorealane ka vaimset taastumist, selle tõttu ei näidata talle uudiseid, vaid lääne filme, seriaale ning ta kuulab popmuusikat.

«Oh’ile meeldis väga Prantsuse-USA märulifilm «Transporter 3», samuti komöödia «Bruce Almighty», mille peaosas on Jim Carrey ja Morgan Freeman. Tema erilised lemmikud on USA krimisarjad, eelkõige «C.S.I. : kriminalistid», kus lahendatakse mõrvasid. Ta üritab kaasa lahendada,» teatas kirurg.

Lee lisas, et Oh’ile jäävad siiski mõned armid eluks ajaks, näiteks sai ta soolestik vigastad nii parasiitide kui kuulide tõttu. Ta peab edaspidi oma menüüga ettevaatlik olema. Samuti võtab psühholoogiline taastumine aega.

Lõuna-Korea kirurg Lee Cook-jong
Lõuna-Korea kirurg Lee Cook-jong Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Põhja-Koreast põgenenud on esimestel kuudel Lõuna-Korea luure valve all ja agendid küsitlevad neid, edasi saadetakse nad põgenikekeskustesse, kus nad aklimatiseeruvad ühe aasta.

Lõuna-Korea annab siis neist igaühele seitse miljonit voni (5000 eurot), samuti toetatakse eluaseme, hariduse ja tööga. 

Anjou ülikooli haigla, kuhu toodi raskelt haavatud Põhja-Korea sõdur
Anjou ülikooli haigla, kuhu toodi raskelt haavatud Põhja-Korea sõdur Foto: Hong Ki-won/AP/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles