«Superkoer» aitas tabada Osama bin Ladenit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Superkoer» aitas tabada Osama bin Ladenit
«Superkoer» aitas tabada Osama bin Ladenit Foto: SCANPIX

Inimese parim sõber võib osutuda terroristi kõige hullemaks vaenlaseks.

Selliselt saab kirjeldada USA eriüksuse koeri, kellest üks osales Al-Qaeda juhi Osama bin Ladeni tabamisoperatsioonis, kirjutab ABC News.

«Need omadused, mis on neil koertel, puuduvad inimestel ja masinatel. Nad on selles mõttes asendamatud,» sõnas Afganistanis sõjalisi operatsioone juhtiv kindral David Petraeus.

USA väljaanded avaldasid neist koertest galerii.

Need koerad võivad lahinguväljale saabuda kas langevarjudega või ujudes. Ka on neil koertel kaitsevest ning nad suudavad väga tugevalt hammustada.

Möödunud aastal ostis USA merevägi neile koertele neli kõrgtehnoloogilist kaitsevesti, mille hind on 20 000 dollarit.

Neil vestidel on infrapunakaamerad ning pimedas nägemist võimaldavad kaamerad, mille abil koerad näevad öistes oludes 900 meetri kaugusele.

Ka on neil vestidel mikrofon, mille kaudu jõuavad käsud nendeni.

Samuti on need koerad tuntud oma hea nina poolest, mis võimaldab neil kerge vaevaga avastada lõhkeaineid.

USA armee on investeerinud miljoneid dollareid lõhkekehade kindlaks tegemise tehnoloogiasse, kuid mitte mingi asi ei suuda asendada neid koeri.

Ka Afganistani äärmusrühmitus Taliban on nende koerte väärtuse ära tabanud ja selle tõttu on koertest saanud nende rünnaku sihtmärgid.

Galeriid «superkoertest» vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles