Ameeriklasi ärritasid The New York Times Magazine’i esikaanele jõudnud alasti eestlased (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The New York Times Magazine avaldas fotod alasti eestlastest
The New York Times Magazine avaldas fotod alasti eestlastest Foto: twitter.com

USA väljaande The New York Times nädalalõpulisa The New York Times Magazine avaldab oma esikaanel tavaliselt fotosid riides inimestest, kuid nüüd avaldati foto, millel on näha alasti eestlasi suvisel ajal tiiki hüppamas.

Väljaandes on lugu pealkirjaga «When in Estonia...How families around the world spend their vacations». (Kui Eestis...Kuidas pered kogu maailmas puhkavad). Fotoesseel on näha eesti peret, Mariann ja Henry Liimalit ning nende lapsi Võrumaal Mooskas, kus on tuntud  ja populaarne suitsusaun.

The New York Times Magazine avaldas fotod alasti eestlastest / Twitter.com
The New York Times Magazine avaldas fotod alasti eestlastest / Twitter.com Foto: twitter.com

Vana-Võrumaa suitsusaunakombestik on kantud UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja.

The New York Times Magazine saab aeg-ajalt lugejatelt kirju ja teateid, et nende pildid või lood on solvavad ja ärritavad olnud, kuid varem ei ole saadud vihateateid alasti eestlaste kohta.

«Sain ühelt meie lugejalt e-kirja, milles see isik ütles, et teda üllatab väljaande moraali nii madalale langemine ja lugejate meelitamine nudismiga,» sõnas väljaande peatoimetaja Jake Silverstein.

Veel üks kriitik arvas, et väljaande pildivalik oli vale, sest tellijate ja lugejate seas on palju pereinimesi, kelle lapsed samuti võivad neid alasti olemist propageerivaid fotosid näha.

Silversteini sõnul oli siiski rohkem neid, kellele nende lugu meeldis, selle peale ärritunud jäid vähemusse.

«Tegemist on ühte perekonda ja nende vaba aega näitava fotoseeriaga, neil lihtsalt ei ole riideid seljas. Eriti palju saime tagasisidet nudistidelt, kellele fotod ja lugu meeldisid,» jätkas peatoimetaja.

Üks nudist kirjutas, et loodetavasti panevad need pildid ka ameeriklasi rohkem oma keha ja hinge armastama.

Samas Rock Lodge'i alastisuplejate klubi teatas Twitteris, et alasti ujumiseks ei pea minema Eestisse, vaid üsna New Yorgi lähedal, vaid 1,5 tunni autosõidu kaugusel on Rock Lodge’i järv, kus seda teha saab.

Rock Lodge'i klubi teatas Twitteris, et alasti ujumiseks ei pea minema Eestisse, vaid üsna New Yorgi lähedal, vaid 1,5 tunni autosõidu kaugusel on Rock Lodge’i järv, kus seda teha saab. / Twitter.com
Rock Lodge'i klubi teatas Twitteris, et alasti ujumiseks ei pea minema Eestisse, vaid üsna New Yorgi lähedal, vaid 1,5 tunni autosõidu kaugusel on Rock Lodge’i järv, kus seda teha saab. / Twitter.com Foto: twitter.com

USA nudistide väljaande N toimetaja Nicky Hoffman sõnas, et alastus ei ole häbiasi ning iga pere peaks kas või üks kord puhkuse ajal midagi sellist kogema.

Hoffman lisas, et põhivoolumeedias on raske selliseid pilte ja lugusid avaldada, sest seal seostatakse seda kohe millegi keelatuga.

«Vanemate ja laste koos alasti olemist on ühiskonnas ebamoraalseks peetud. Samas peaks väikelastel lubama alasti ringi joosta, sest neile see meeldib ja nad ei häbene seda,» selgitas toimetaja.

The New York Times Magazine on varem esiküljel avaldanud poolalasti foto. 1993. aasta fotol on modell Matuschka, kellel oli tehtud masektoomia ja on näha ta suurt operatsiooniarmi. 1990. aastatel oli masektoomiast ehk rinna eemaldamise operatsioonist rääkimine tabu ja selline foto šokeeris üldsust.

Modell Matuschka, kellel oli tehtud masektoomia
Modell Matuschka, kellel oli tehtud masektoomia Foto: inspirationforthespirit.com

2015. aastal avaldas see väljaanne kolumni pealkirjaga «How to be naked in Public» (Kuidas olla avalikkuses alasti) ja selle juures oli alasti inimesi kujutav foto.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles