Inimesed Repsi peale pahased: kui gümnaasiumisse pääsemiseks kehtestatakse lävend, peaks ministrid olema doktorikraadiga (3)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mailis Reps
Mailis Reps Foto: Marianne Loorents

Haridusminister Mailis Reps tuli välja avaldusega, et tulevikus võiks gümnaasiumisse pääseda vaid need õpilased, kelle põhikooli lõputunnistuse keskmine hinne on vähemalt 3,75. Ülejäänud saadetaks selle idee kohaselt kutsekooli.

Sellest mõtteavaldusest on aga paljud väga häiritud, väites, et see soodustaks vaid hinnetele õppimist, mitte tegelikku arengut. 

Tänases Vikerraadio saates «Huvitaja» avaldasid mitmed raadiokuulajad vastasseisu Repsi ideele. Vastuargumentide seas oli näiteks see, et sellise seadusega ei tekitata lastes motivatsiooni, vaid rõhutakse hirmule läbikukkumise ees. 

Üks pahane kuulaja kommenteeris Repsi avaldust nii, et kui gümnaasiumitesse sissesaamiseks kehtestataks hindepõhine lävend, siis võiks kehtestada haridusliku lävendi ka ministriks pürgijatele. Kuulaja kergelt irooniamaigulise soovituse kohaselt peaks kõigil ministritel olema doktorikraad. 

Ka saate külalise, Tallinna Ülikooli nooremteadur Elina Malleuse sõnul peaks lastes tekitama ja soodustama sisemist motivatsiooni ja huvi erinevate ainete ja teemade suhtes. Õpetaja pandud hinne või vanema antud preemia hea tulemuse eest ei tekita tema sõnul aga lapses sisulist huvi, vaid on pigem täiskasvanute poolt kontrollitud motivatsioon.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles