Video: matusekõne tegi printsess Diana vennast kuningliku pere silmis musta lamba

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krahv Charles Spencer peab oma õe Diana matusel kõne
Krahv Charles Spencer peab oma õe Diana matusel kõne Foto: John Stillwell/PA Wire/PA Images/Scanpix

Briti printsess Diana surmast möödub täna, 31. augustil 20 aastat ning sellega seoses meenutatakse tema eluga seotud seiku.

Briti meedia teatel olid nii printsess Diana, sünninimega Diana Spenceri kui ta venna, krahv Charles Spenceri suhted kuningliku perega keerulised ning olukord ei ole muutunud ka pärast Diana surma.

Krahv Charles Spencer, printsess Diana vend
Krahv Charles Spencer, printsess Diana vend Foto: Reuters Staff/REUTERS/Scanpix
Printsess Diana
Printsess Diana Foto: CNP/AdMedia/SIPA/CNP/AdMedia/SIPA/Scanpix

Dianal oli lisaks Charles Spencerile veel kaks õde ja üks vend, kes suri lapsena, kuid kõige lähedasem oli ta Charlesiga.

Briti õukonna asjatundjate teatel ei meeldinud Charles Spencer kuninganna Elizabeth II ja ta mehele, prints Philipile juba siis, kui prints Charles ja Diana Spencer 1981. aastal kihlusid, kuid Diana matus 1997. aastal oli see, mis Charles Spenceri lõplikult mustaks lambaks tegi.

Elizabeth II
Elizabeth II Foto: Carl Court/PA Wire/PA Images/Scanpix

Charles Spencerile ei meeldinud kunagi, kuidas kuninglik pere Dianasse suhtus ja ta ütles oma arvamuse välja.

Krahv Charles Spencer oma õe, printsess Diana matusel Westminister Abbeys / AP/SCANPIX
Krahv Charles Spencer oma õe, printsess Diana matusel Westminister Abbeys / AP/SCANPIX Foto: AP/Scanpix

Elizabeth II ei meeldinud Charles Spenceri kõne, mille ta Diana matusel pidas, kuna sellest kostis kuningliku pere kohta kriitikat. Lisaks lubas krahv, et ta tahab Diana lapsi, prints Williamit ja prints Harryt ise kasvatada.

Printsid William (vasakul) ja Harry oma ema matustel.
Printsid William (vasakul) ja Harry oma ema matustel. Foto: Adam Butler/Scanpix

«Diana oli avatud ja siiras, ta ei pidanud end kõrgklassi esindajaks, vaid suutis väga erinevate inimestega suhelda ja neid mõista. Ta näitas selgelt, et ei vajanud printsessi tiitlit, et luua endast positiivne imidž,» sõnas vend Diana matusel.

Printsess Diana / Scanpix
Printsess Diana / Scanpix Foto: SCANPIX

Pärats lahutust prints Charlesist 1996. aastal jäi Diana ilma tiitlist Tema Kuninglik Kõrgus, kuid talle jäi Walesi printsessi tiitel.

Charles Spenceri poolt oma õe mälestuseks peetud kõne tekitas skandaali ja pärast seda loobusid nii Elizabeth II kui prints Charles krahv Spenceriga suhtlemast. Lisaks nõudis kuninganna, et printsid William ja Harry oma onust eemale hoiaksid.

Krahv Charles Spencer peab oma õe Diana matusel kõne
Krahv Charles Spencer peab oma õe Diana matusel kõne Foto: John Stillwell/PA Wire/PA Images/Scanpix

Kiilu kahe pere vahele on löönud ka krahv Charles Spenceri kriitika, et prints Charles ei ole kordagi külastanud oma eksnaise hauda. Printsess Diana on maetud Spenceritele kuuluva Althorpi mõisa pargis asuva järvesaare mausoleumi.

Printsess Diana on maetud Althorpi mõisa pargis asuva järvesaare mausoleumi / wikipedia.org
Printsess Diana on maetud Althorpi mõisa pargis asuva järvesaare mausoleumi / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Krahv Spencerit ei kutsutud prints Williami laste, prints George’i ja printsess Charlotte’i ristimisele. Kinnitamata andmetel on printsid William ja Harry külastanud oma onu, krahv Spencerit ja nad suhtlevad temaga kuninganna keelust hoolimata.

Prints William on üritanud krahv Spenceri ja kuninganna Elizabeth II suhteid parandada, kuid seni ei ole see õnnestunud.

Charles Spencer on mitmes intervjuus rõhutanud, et tema eesmärgiks ei olnud Diana matusel peetud kõnega kedagi solvata ega kellegi tundeid riivata.

«Ütlesin välja selle, mida tundsin ja mõtlesin. Olin oma õe Dianaga lähedane ja kõik, mida ma ütlesin, oli tõde. Minu jaoks on tähtis ausus ja see ei ole minu probleem, kui seda hinnata ei osata. Minu eesmärgiks ei olnud kuninglikku pere solvata,» sõnas krahv Spencer ühes intervjuus.

Krahv Spencer esines mõni aeg tagasi BBC raadiosaates, kus meenutas oma õde ja tema surma. Mehe sõnul oli tal valus vaadata, kuidas ta õe kaks poega, 1997. aastal 15-aastane prints William ja 12-aastane prints Harry ema kaotuse tõttu kannatasid.

«See oli laste jaoks julm katsumus, et nad pidid oma ema sarga taga läbi Londoni jalutama. Isegi minu kui venna ja täiskasvanu jaoks oli see raske,» meenutas krahv Spencer.

Printsess Diana matus 6. septembril 1997. Vasakult paremale: prints Philip, prints William, krahv Charles Spencer, prints Harry ja prints Charles
Printsess Diana matus 6. septembril 1997. Vasakult paremale: prints Philip, prints William, krahv Charles Spencer, prints Harry ja prints Charles Foto: JEFF J MITCHELL/AFP/Scanpix
Printsess Diana matus 6. septembril 1997
Printsess Diana matus 6. septembril 1997 Foto: JOHN GAPS III/AP/Scanpix

Printsess Diana sai 31. augustil 1997 Pariisis Pont d’ Alma silla tunnelis autoõnnetuses surmavalt vigastada, ta suri mõned tunnid hiljem haiglas. Printsessi matused toimusid 6.septembril 1997 Londonis, seda jälgis meedia vahendusel miljoneid inimesi kogu maailmas.

Printsess Diana matus 6. septembril 1997 Westminister Abbeys
Printsess Diana matus 6. septembril 1997 Westminister Abbeys Foto: PETER DEJONG/AP/Scanpix
Printsess Diana mälestamine ta kodu, Kensingtoni palee juures 1997. aasta septembris
Printsess Diana mälestamine ta kodu, Kensingtoni palee juures 1997. aasta septembris Foto: MARTIN HAYHOW/AFP7Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles