Inglismaal keelatud dokumentaal: Diana mõrvati, sest kuningakoda ei tahtnud tulevasele valitsejale moslemist poolvenda (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Printsess Diana ja Dodi Fayed
Printsess Diana ja Dodi Fayed Foto: PA/PA Wire/Press Association Images

20 aastat tagasi toimunud traagiline autoõnnetus, milles rahva poolt palavalt armastatud printsess Diana oma elu kaotas, on tekitanud palju spekulatsioone, kas tegemist oli kohutava õnnetu juhusega või ettekavatsetud mõrvaga.

2011. aastal Cannes´i filmifestivalil linastunud dokumentaalfilm «Unlawful Killing», mille levitamine Suurbritannias keelati, toob välja mitmeid fakte, mis näivad viitavat sellele, et Briti kuningakoda oli traagiliste sündmuste taga. 

Diana kirst Westminster Abbey katedraalis
Diana kirst Westminster Abbey katedraalis Foto: John Stillwell/PA Wire/PA Images

1996. aastal jõustunud lahutuse järel oli Diana küll kuninglikust perekonnast välja astunud, kuid samas tulevase kuninga emana alatiseks sellega seotud. 

Pärast tormilise armuloo lõppu südamekirurg Hasnat Khaniga, alustas Diana 1997. aasta suvel suhet Dodi Fayediga, ärimagnaat Mohamed Al Fayedi pojaga. Nende suudlust Vahemerel seilaval paadil kajastati kõigi maailma tabloidide esikaantel.

Vaid 9 päeva enne saatuslikku õnnetust Saint Tropez´s
Vaid 9 päeva enne saatuslikku õnnetust Saint Tropez´s Foto: Patrick Bar/AP

Paparatsod olid alalõpmata nende kannul, nagu ka saatuslikul ööl 20 aastat tagasi. Kõmufotograafe on peetud ka peamisteks süüdlasteks, miks Henri Pauli juhitud auto 31. augustil 1997. aastal vastu Pariisi tunneli sammast paiskus ning Diana, Dodi ja autojuhi surmas.

Foto autost, milles hukkus printsess Diana
Foto autost, milles hukkus printsess Diana Foto: Jerome Delay/AP

Samas tuuakse dokumentaalis välja mitmeid kahtlaseid asjaolusid, mis tekitavad küsimusi. Näiteks olevat auto taga nähtud sõitvat mootorratast ning ülieredat valgussähvatust hetkel, mil see Diana autost möödus.

Kahtlust on äratanud ka see, et printsess oli sündmuskohal seisnud kiirabiautos üle terve tunni enne, kui see teokiirusel haiglasse sõitma asus. 

Mohamed Al Fayed on väitnud, et Diana olevat talle isiklikult tunnistanud, et ta ootab Dodi last. Asjaolu, mida ei suudetud kindlaks teha, kuna tema surnukeha palsameeriti ootamatult enne põhjalikke analüüse tehes võimaliku raseduse kindlaks tegemise võimatuks. 

Mohamed Al Fayed
Mohamed Al Fayed Foto: Felipe Trueba/UPPA/Photoshot

Al Fayed leiab, et üks põhjus, miks Diana võidi mõrvata ongi asjaolu, et jäikade traditsioonidega institutsioon nagu seda on Briti kuningakoda ei oleks mingil juhul tolereerinud seda, et tulevasel kuningal oleks moslemi juurtega poolvend.

Hoolimata küsitavustest ja kahtlust äratavatest asjaoludest, mis ümbritsevad printsess Diana surma, on ametlik versioon püsinud kaks aastakümmet muutumatu: tegemist oli kahetsusväärse õnnetusega. Kas nõustuda ühe või teise väitega, üks on kindel - 20 aastat tagasi kaotas maailm erakordselt julge ja imetlusväärse naise, keda juhtis süda, mitte mõistus. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles