7 populaarset tsitaati, mida Marilyn Monroe kindlasti ei öelnud

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marilyn Monroe, 1949
Marilyn Monroe, 1949 Foto: SCANPIX

Filmiikoon ja seksisümbol Marilyn Monroele on omistatud mitmeid paljulevinud tsitaate, mis tegelikult talle ei kuulu. Ajakiri People selgitab nende tausta.

«Ebatäius on ilu; hullus on geniaalsus; ja parem on olla täielikult naeruväärne kui täielikult igav.»

Monroe veetis meiki tehes tunde ja tema ema põdes raskekujulist skisofreeniat, veetes suurema osa elust vaimuhaiglas. Seetõttu on äärmiselt ebatõenäoline, et näitlejanna rõhutas ebatäiuseid või «hullust». Pole teada, kust see tsitaat tegelikult pärineb.

Marilyn Monroe / Scanpix
Marilyn Monroe / Scanpix Foto: SCANPIX

«Ma olen isekas. Ma olen kannatamatu ja natuke ebakindel. Ma teen vigu. Ma olen kontrolli alt väljas ja mõnikord on minuga raske hakkama saada. Kuid kui sa ei tule toime minu halvimate hetkedega, ei vääri sa mind mu parimatel hetkedel.»

See on ilmselt enimkasutatud Marilyn Monroe võltstsitaat. See tundub olevat otsast lõpuni väljamõeldis - pole olemas mingeid tõendeid, et Monroe oleks kunagi midagi ligilähedast öelnud.

Marilyn Monroe, 1950 / Scanpix
Marilyn Monroe, 1950 / Scanpix Foto: imago stock&people/imago/United Archives

«Soovides olla keegi teine, raiskad seda isiksust, kes sa ise oled.»

Seda tsitaati omistatakse sageli ka Kurt Cobainile ja võibolla isegi õiglaselt.

Marilyn Monroe / Scanpix
Marilyn Monroe / Scanpix Foto: imago stock&people/imago/Cola Images

«Me oleme kõik tähed (staarid) ja me väärime sädelemist!»

See on vähemalt kaudselt sarnane millelegi, mida Monroe öelnud on. Sellel on ka allikas: telegramm kuupäevaga 13. juuni 1962, milles Monroe keeldus Kennedyte peokutsest: «Kahjuks olen sel ajal hõivatud vabaduseliikumisega protesteerimaks vähemuste õiguste kadumist mõnedele vähestele allesjäänud maistele tähtedele. Kõik, mida me nõudsime, oli õigus sädeleda.»

Marilyn Monroe / Scanpix
Marilyn Monroe / Scanpix Foto: imago stock&people/imago/United Archives

«Anna tüdrukule sobivad kingad ja ta vallutab maailma!»

See tsitaat paistab pärinevat hoopis Bette Midlerilt, kes kirjutas 1980. aastal ajalehe lisaväljaandes Family Weekly. Ta vastas küsimusele, milliseid kingi ta eelistab, järgmiselt: «Õigete jalavarjudega võib inimene maailma valitseda». Kaheksakümnendate lõpus muundus tsitaat tüdrukutele suunatuks ja pärast milleniumivahetust hakati seda omistama Monroele.

Marilyn Monroe, 1956 / Scanpix
Marilyn Monroe, 1956 / Scanpix Foto: SCANPIX

«Parem on olla vihatud selle eest, kes sa oled, kui armastatud selle pärast, kes sa ei ole.»

Seda omistatakse samuti Kurt Cobainile, kuid pole teada, kus ta seda täpselt ütles. Nii ehk naa parafraseeris ta Nobeli preemia võitnud Prantsuse kirjanikku André Gide'i: tsitaat on kirjas Gide kogumikus «Autumn Leaves», mis avaldati 1950. aastal.

Marilyn Monroe, 1954 / Scanpix
Marilyn Monroe, 1954 / Scanpix Foto: SCANPIX

«Kõigile tüdrukutele, kes peavad ennast paksuks, sest te pole null-suuruses: teie olete ilusad, kole on hoopis ühiskond!»

«Nullsuurus» polnud Monroe eluajal mingi teema. Ta suri 1962. aastal, kuid mõiste saavutas populaarsuse pärast seda, kui modell Twiggy tähelend 1966. aastal alguse sai. Disainerid võtsid selle mõõdu kasutusse alles aastaid hiljem.

Marilyn Monroe / Scanpix
Marilyn Monroe / Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles