TEPCO: radioaktiivse vee leke peatati

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fukushima tuumajaam
Fukushima tuumajaam Foto: SCANPIX

Jaapani Fukushima tuumajaama omanikfirma Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) kinnitusel on radioaktiivse vee leke ookeani peatatud.

Lekke peatamiseks kasutati naatriumsilikaati ehk vesiklaasi, edastab AFP.

Varem prooviti leket peatada betooni ja vett imavate materjalidega, kuid need katsed ebaõnnestusid.

TEPCO esindaja sõnul jätkub madala radioaktiivsusega vee pumpamine merre, kuna reaktorite jahutamiseks vaja minev vesi ei mahu tuumajaama hoidlatesse.

Probleemse tuumajaama keldrites on umbes 60 000 tonni saastunud vett. Esimese kolme reaktori juures arvatakse olevat võrdne kogus ehk igaühe juures 20 000 tonni vett. See saastunud vesi loodetakse USA abiga toimetada radioaktiivsete jäätmete hoidlasse, mis asub kunstsaarel.

Teise reaktori jahutamiseks kasutatud vees mõõdeti viis miljonit korda normaalsest kõrgem radiatsioon, selle tõttu kardetakse, et saastatuse levik on seniarvatust laiem.

India teatas eile, et ei impordi radioaktiivse saastatuse kartuses enam Jaapani toiduaineid.  India on esimene riik, kus selline keeld kehtestati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles