Süütuse kaotamine kahjustab naiste enesehinnangut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värskest uuringust selgub, et esimene seksuaalvahekord mõjutab nii mees- kui naissoost noorukite rahulolu enda välimusega.

Ajakirjas Adolescence ilmunud uuringus leiti, et pärast süütuse kaotamist oli meeste enesehinnang lühiajaliselt kõrgem, kuid naised suhtusid samas olukorras enda välimusse kriitilisemalt, vahendas discovery.com.

Samas ei jäänud nimetatud muutused pikas perspektiivis püsima, kuigi naised saavutasid aja jooksul meestest kõrgema enesehinnangu.

Kuigi soovimatute raseduste ja sugulisel teel ülekanduvate haiguste vähendamiseks propageeritakse noorte seas turvaseksi, on süütuse kaotamise psühholoogilist mõju uuritud vähe. Lisaks juhtisid autorid tähelepanu, et veelgi vähem on keskendutud hilises noorukieas - umbes 18-aastastele - meestele ja naistele.

Uuringus osales sada esimest aastat ülikoolis õppivat noort, kes olid poolteist aastat kestva uuringu jooksul esimest korda seksuaalvahekorras. Tudengid vastasid seejärel, kuidas nad olid rahul enda välimusega.

Sarnaselt varasema uuringuga nooremate teismelistega, näitasid tulemused meeste enesehinnangu tõusu pärast süütuse kaotamist ning naiste puhul ilmnes vastupidine efekt.

Autorid tõdesid küll edasiste uuringute vajalikkust, kuid arvasid siiski, et need erinevused on seotud kultuuriliste mõjutustega – kuna seksi peetakse sageli tõestuseks noore mehe täiskasvanuks saamisest, siis näib esimene seksuaalvahekord meeste enesehinnangut parandavat.

Uurijad lisasid, et kuna naised kalduvad seksuaalpartnerite puhul valivamad olema, siis võib vastassoo poolt valituks osutumine meestele kindlustandvalt mõjuda.

Autorite spekulatsioonide kohaselt võis naiste enesehinnang pärast süütuse kaotamist langeda, kuna nad pööravad enda välimusele suurt tähelepanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles