Ivo Linna: muusika ja meelelahutus on muutunud tööstuseks, omal ajal see ei olnud nii

Jaanika Vilipo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Linna
Ivo Linna Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Elu24 toimetus tähistab täna Postimehe 160. sünnipäeva.
Armastatud laulja, Ivo Linna rääkis Elu24-le antud intervjuus, kuidas on muutunud ajas meelelahutus.

«Mina, muusikat tegeva meelelahutajana võin öelda, et muutunud on repertuaar ja pillid ning tantsumängude pikkused - kui kunagi pidu käis hommikuni, siis nüüd mitte» räägib Ivo.

«Nii palju on küll muutunud, et kui nõukogude ajal oli kolhoosipidudel või firmapidudel kindel see, et alati oli kutsutud mõni koomik või näitleja, siis nüüdsel ajal on see piiritletud ja naljalt näitlejaid ei kohta.» Ivole meenuvad siinkohal legendaarsed naljamehed Sulev Nõmmik ja Ervin Abel. 

«Üks põhjus, miks tänapäeval näitlejaid ja koomikuid ei palgata, võib olla see, et kõik maksab. Ja maksjaks ei ole kolhoosi kontor, vaid inimesed maksavad omast taskust,» räägib laulja.

«Ja raha on see, miks ei õnnestu enam ka pisikestesse rahvamajadesse meelelahutajat tuua,» arvab Ivo.

«Olen 50 aastat teinud seda tööd ja mina eriti ei saa öelda, et tantsuõhtutel on kava palju ette dikteeritud. Nõukogude ajal oli küll reegel ja kohustus esitada nii lääne kui nõukogude autorite loomingut. Huvitav on see, et Eesti autorid käisid lääne autorite alla,» räägib laulja. «Aga üldiselt oli vabadus mängida kõike».

«Nõukogude ajal, kui me seda süsteemi vihkasime, võis sketside ajal palju kohata peidetud vastuhakku riigikorrale,» ütleb Ivo Linna.

«Kuigi meil on olemas Sepp ja Avandi, ei ole tükil ajal head nalja kuulnud,» tunnistab Ivo.

«Kui rääkida tasemest, siis aastakümneid tagasi oli häid meelelahutajaid, aga kohti esinemiseks vähe. Tänapäeval on absoluutselt suurepäraseid tegijaid, aga on muutunud see, et noortele on tekkinud klubisid ja üritusi, kus võimalus esineda - see on erakordselt tähtis. Ja see tase ja olek on meeletult muutunud! Kui praegu on noortel võimalus külastada festivale, kontserte, siis kunagi korraldati üritusi tihti «põlve otsas». Ivole tulevad meelde 60ndatel laineid löönud festivalid nagu Viljandi ja Kuressaare rokifestival.

Ja kuigi tundub, et kõike on palju ja meelelahutus elab meeletut elu, tunnistab Ivo: «Muusika ja meelelahutus on muutunud tööstuseks, omal ajal see ei olnud seda.»

Vaata, kuidas esitab oma legendaarset laulu «Aeg ei peatu» 29-aastane Ivo Linna!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles