Mis oleks, kui koliks... Võsule?

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võsu rand.
Võsu rand. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Võsu on päris kindlasti üks tükike suveparadiisi,  mille Eestist leida võib. Ka siis, kui vihma ladistab, valitseb sealkandis muretu puhkusemeeleolu. Aga mis siis, kui tahaks Võsule päriselt elama kolida?

Miks Võsu?

Võsu on üks muretumaid kohti Eestis, kus aastaringselt, ka siis, kui tänavad talvel inimtühjad, on tunda suvetunnet. Mere- ja männimetsaõhk teeb tuju heaks ja teeb tervisele teene. Koht on väike, aga selles peitubki tema võlu: kõik on käe-jala juures, aleviku ühest otsast teise on paraja jalutuskäigu maa. 

Võsu oma rannaäärsete häärberite ja ka kaasaegsemate suvekodudega on lihtsalt silmale ilus vaadata, inimesed sõidavadki siia ka lihtsalt selleks, et alevi vahel ringi jalutada. 

Kuigi Lääne-Virumaal, pole Võsu kaugel Tallinnast ja paljud pealinlased on kas suvehooajaks või suisa päriseks Võsule kolinudki. Autoga sõidab siit linna vähem kui tunniga.

Kõik eluks esmavajalik on siin olemas: toidupood, kool, lasteaed, meelelahutus ja mõnus kogukond.

Ja kahtlemata räägib Võsu kasuks see, et need, kes juba kanda kinnitanud, siit naljalt ei lahku, sest Võsu igavene suvi teeb inimese lihtsalt õnnelikuks.

Võsu sadam. FOTO: Scanpix / Marianne Loorents/Virumaa Teataja
Võsu sadam. FOTO: Scanpix / Marianne Loorents/Virumaa Teataja Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Mis räägib Võsu kahjuks?

Linnast tulnud inimesele on Võsul kahtlemata ka palju puudusi: poode on aleviku peale vaid üks ja see ei ole just liiga suure valikuga.

Lastel tuleb pärast põhikooli kaugemale õppima minna, sest Võsu Kool on kõigest üheksaklassiline. 

Linnameluga harjunud inimese võib üks tüüpiline talvepäev Võsul täiesti ära ehmatada: alevis ringi jalutades pole sugugi haruldane, et väga pika aja jooksul ei näe mitte ühtegi inimest. Sõnaga: talvel on Võsu pealtnäha täiesti väljasurnud, kuigi pigem siiski lihtsalt rohkem siseruumidesse kolinud.

Võsu Jazz festival. FOTO: Scanpix / Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja
Võsu Jazz festival. FOTO: Scanpix / Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Kui kallis?

Kinnisvara liigub  Võsul harva ja vähe ja hinnad on kõrged. Eriti raske on leida kortereid, kõige lihtsam suvilaid. Pea olematu on üüriturg, kui midagi leidubki, on tegemist lühiajaliste pakkumistega suveks.

Praegu on pakkumisel üks kolmetoaline korter, mille eest soovitakse saada 34 995 eurot. 
Üürikortereid pole saadaval ühtegi.

Majade hinnad jäävad 59 000 ja 215 000 euro vahele, alumises otsas on nõukaaegsed suvilad, ülemises ruumikad uusehitised. 

Põhiline müügi- ja üüriinfo liigub Võsul suust suhu ja sageli jõutakse kaubale enne, kui pakkumised mõnda portaali üles saavad. Seetõttu tasub Võsule kinnisvara otsival inimesel kasutada kõikvõimalikke kohalikke kanaleid oma huvi reklaamimiseks.

Võsu kinnisvara. FOTO: Scanpix
Võsu kinnisvara. FOTO: Scanpix Foto: KASPER MÄE/VIRUMAA TEATAJA

Koolid?

Võsul tegutseb üheksaklassiline Võsu Kool ja üks lasteaiarühm. 

Aga töö?

Tööga on Võsul, nagu igas väiksemas alevikus, ikka väga kehvavõitu. Suvehooajal leidub kohalikule rohkem rakendust, sest avatud on mitmed turistidele suunatud asutused, mis talveks suletakse. 

Kui ei taha Tallinna, Rakverre või mõnda väiksemasse ümberkaudsesse kohta tööle käia, on variantideks peamiselt kas kaugtöö või oma ettevõtlusega tegelemine. Suvel tasub turistidele suunatud äri end siinkandis kahtlemata ära, kuid talvekuudeks peaks olema varuplaan.

Ärklitoa ettevõtte väljapanek Võsul. FOTO: Scanpix / Marianne Loorents/Virumaa Teataja
Ärklitoa ettevõtte väljapanek Võsul. FOTO: Scanpix / Marianne Loorents/Virumaa Teataja Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Mida vabal ajal teha?

Suvel vaba aja sisustamisega probleeme ei teki: pidevalt toimub pidusid, lühemaid ja pikemaid festivale, lõpmatult ajaveetmisvõimalust pakub hea ilma korral väga ilus ja hästi hooldatud liivarand. 

Talvel on seltsielu mõistagi oluliselt vaoshoitum, kuid kohalikud kiidavad, et kino ja raamatukogu pakuvad siiski piisavalt meelelahutust ja mõni pidu eksib siiakanti ära ka väljaspool suvekuid.

Samuti on Võsul hulganisti võimalust tervisespordi harrastamiseks, spordihoones tegutseb ka jõusaal, kusjuures sissekirjutusega elanikele on spordi- ja jõusaali kasutamine tasuta.

Võsu-Käsmu kergliiklustee. FOTO: Scanpix/Marianne Loorents/Virumaa Teataja
Võsu-Käsmu kergliiklustee. FOTO: Scanpix/Marianne Loorents/Virumaa Teataja Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Kuhu sööma minna?

Uusi söögikohti on Võsule hakanud hooga tekkima, aga pildil püsivad ka vanad tegijad. 

Klassikalist pubitoitu saab endiselt O Kõrtsist, grillielamusi pakub Võsu Grill.

Suviti tegutseb Ukulele suveköök, uutest tulijatest tasub üle vaadata Restoran Mere38, pop-up Kuum Kahvel ja vahvli- ning smuutisõpradel kindlasti Shaffles.

Ukuleles saab nii pidu kui sööki. FOTO: Scanpix
Ukuleles saab nii pidu kui sööki. FOTO: Scanpix Foto: AGNES AUS/VIRUMAA TEATAJA

Midagi veel?

  • Võsu muusikapäevadega koos on tänavu ühel päeval tasuta aiakontserdid - inimeste koduaedades on džässiõhtud.
  • Võsu üritustekava on suvel üldse erakordselt tihe ja meelepärast leiab nii noorem kui vanem publik, muusikahuviline, filmisõber ja paljud teised. 
  • Võsu rand on kahtluseta üks Lääne-Virumaa parimaid, liivase põhja ja pikalt madala veetaseme poolest ideaalne lastega peredele suplemiseks.
  • Võsul asub ka legendaarne ööklubi Seitsmes Taevas. 
Tee Võsu randa. FOTO: Scanpix
Tee Võsu randa. FOTO: Scanpix Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles