ERKI moeshow näitab moodi, mida sa veel näinud pole. Ka unes mitte!

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ERKI moeshow tähistab igati väärikat 30. sünnipäeva. Miks see etendus alati sellise pöörase publikumenu, kisa-kära ja ideede tulevärgi saatel toimub? Ikka sellepärast, et see on ainus koht, kus mood saab vabalt laamendada! Siin ei kehti praktilisuse-piirangud ega kantavuse-kammitsad, külaline saab krae vahele sahmaka kõige kangemat loovust! Ole valmis kuhi elamusi vastu võtma juba 27. mail legendaarsel ERKI platsil Tallinnas Tartu mnt 1. EKA moekateedri juht Piret Puppart võtab läheneva moemarsi kokku sõnadega: «Lavale astub tõeline moepõnevik!»

ERKI Moeshowʼd saadavad legendid – algusest peale on see sündmus huvitanud kõiki. Isegi härrad, kes deklareerivad «mood on mulle küll täiesti suva», tahavad näha, mis hookus-pookusi seal lavale lastakse. Ja saladus on lihtne! Mitte ühelgi teisel laval ei kihise nii kanget ideede kokteili nagu siin. Ning ka paljast ihu patseerib püünel sagedamini kui kusagil mujal. Tundub nii, et noortele ja pöörastele moetalentidele ei lähe karmi moeäri pragmatismi karvavõrdki korda. Või siis – veel ei lähe. Aga just see kõige ehedam ja õhinapõhisem looming on kraam, mida siin näha saab. Ja see juba külmaks ei jäta!

ELAV JA PÖÖRANE ETENDUS

«ERKI moeüritus on koht, kus kunst elab,» jagab EKA moekateedri juht Piret Puppart oma vaimustust. «Me ei tule siia otsima praktilisust, vaid elamusi. See on platvorm, kuhu saab kunsti jalutama viia. Usun, et sellepärast see sündmuse kõnetabki nii laia publikut.»

Ei ole olemas liiga pööraseid asju!
Piret Puppart. EKA moekateedri juht
Piret Puppart. EKA moekateedri juht Foto: Marin Sild

ERKI moeshowʼ kohta on alati räägitud, et seda tahaks näha kõik, kuid näha saavad vähesed. Nüüdseks maatasa tehtud ERKI aula polnud kummist, kuid moefännid murdsid sisse ustest ja akendest. «Vanasti roniti jah seintel ja riputi taladel, et vaatemängu kuidagigi näha,» meenutab Piret naerdes. «Midagi päris nii pöörast tänapäeva euronorme täis pikitud maailmas muidugi enam korraldada ei saaks. Aga seekord pannakse püsti erakordselt pikk moelava – 40 meetrit, kulgeb läbi eri hoonete –, nii et päris kindlasti kõik külalised näevad kõike! See on nagu hästi sihitud moeoda, mis ideed läbi mitme saali lennutab.»

Spetsiaalselt ERKI Moeshowks sündiv intrigeeriv liigendruum ERKI platsil
Spetsiaalselt ERKI Moeshowks sündiv intrigeeriv liigendruum ERKI platsil Foto: ERKI moeshow

Eripärane ruum, mis traditsioonilise ja pikalt tühjalt seisnud ERKI platsi peale ekstra selleks moesündmuseks püsti lüüakse, tõotab omaette elamust. Intrigeeriv liigendruum on eriskummalise lahendusega. «Laupäeval avatakse ukse kell kuus ja tegelikult soovitangi siis kohale tulla. Saab sisse hingata ERKI moeshowʼ eelõhku – kogu see vaib, sagin ja särin, ootusärevus enne suurt etendust,» räägib Piret. «Kes pole veel ticketer.ee vahendusel piletit hankida jõudnud, peab kiirustama, sest ruumi on küll rikkalikult, aga kohatäidet samaväärselt. Aga ERKI vaba ürituse traditsiooni juurde kuulub ka see, et enamik kohti on nummerdamata ja parema saab see, kes ees. Samas, kunst hoiab ühte ja seltsis on segasem!»

Nagu öeldud, kõik toimub otse südalinna tuiksoonel ja ilma ei jää needki, kes siiski saalidesse ära ei mahu. «Võin saladuskatte all öelda, et osa ERKI lavast kulgeb läbi õue! Ka sealt on võimalus modelle silmata, küll veidi kaugemalt. Moeelamusest ei jää soovija mingil juhul ilma!»

Ester Soidla, «Fold. Snap.Repeat» / AFP / Scanpix
Ester Soidla, «Fold. Snap.Repeat» / AFP / Scanpix Foto: ERKI moeshow

VIHJEID PAREMATEST PALADEST

Parim asi moelaval on üllatus – kui miski vaatajat ikka sedavõrd rabab, et hetkeks hingamisegi unustad. Vaat see on elamus! Ja sellesse skaalasse küündivaid eredaid elamusi on oodata tõepoolest. Kõike head ei tasu välja lobiseda, kuid ka mõni väike vihje aitab õige koha peal pilgu teravamaks keerata.

«Tooksin välja kollektsiooni, mis hiilgab hüperfunktsionaalsusega – Ester Soidla oma,» mainib Piret Puppart. «See kollektsioon saab sõna otseses mõttes olema silmiavav! Üks toode on kantav rohkem kui kahekümnel viisil, fantaasiarikkaid lahendusi on veel ja veel ja veel… Ma loodan, et see loominguline eredus tuleb ka lava peal välja, et inimesed näevad nende toodete maksimaalset potentsiaali. Selge innovatsioonimärk on sel asjal man!»

Mis saab aga siis, kui üks vaip põrandal pikutamisest tüdineb ja edaspidi moeasjana ringi kekutada plaanib? «Eva Kõrvase üllatav looming näitab, milleks üks vaip muutuda võib.» ütleb Piret. «Ma ootan suure põnevusega, kuidas see lava peal formuleerub, kogu protsess on olnud väga orgaaniline ja mul pole aimugi, kuhu see idee veel triivib.»

Tauri Västrik, «Tyhik» / AFP / Scanpix
Tauri Västrik, «Tyhik» / AFP / Scanpix Foto: ERKI moeshow

MEHED, MARSS MOEJAHILE!

Piret Pupparti sõnul ootavad kõige kuumemad kollektsioonid aga just neid, kellest suurem osa moeloomest mööda vaatab – mehi! Asjata arvatakse, et mehed ei taha tähelepanu, ei julge, ei eksperimenteeri… Tundub, et ajad on pöördumatult muutunud! Tahaks midagi ägedat ja erinevat, aga ei tea, kuidas... ERKI pakub ideid kontsentreeritult ja kuhjaga.

«Soovitaksin eeskätt meestekollektsioonidel pilk peal hoida! Meestemood ei pea kaugeltki olema nii konservatiivne, nagu me oleme harjunud siin nägema – see saab olema lausa põnevik! Näiteks Elisabetta Silvestri ajalooliste referentsidega ulmeline looming ja Tauri Västriku isiklikust loost lähtuv moekunst,» räägib Piret. Mida siis oodata? Värvikust, mitmekesisust, põnevaid lõikeid – Eesti mõistes väga löövaid kollektsioone! «See on nii tervitatav, et Eesti moeloome meestele on suure sammu edasi astunud!» kiidab moekateedri juht. «Mood pole vaid naistele, vaid vägagi ka meeste teema!»

Krista Tulp, «Piece of cake» / AFP / Scanpix
Krista Tulp, «Piece of cake» / AFP / Scanpix Foto: ERKI moeshow

NÄITUS AKENDEL JA MOESEMINAR

Vaid paar sammu ERKI kunagisest asukohast läbi tunneli tulla, kui jõuadki südalinna suurima näitusesaalini. Kaubamaja akendel saab imetleda ERKI Moeshowʼ ajalugu tutvustavat retrospektiivnäitust «ERKI Moeshow 1982–2017».

Heida pilk ERKI Moeshow näitusele läbi video:

«Me sisustame külalisel terve õhtu elamustega,» kinnitab Piret. «Ega moodi ei jõuagi liiga palju korraga sisse ahmida, vahepeal on meil paus, et elamused saaks settida ja mõte puhata. Siis tasubki minna hips-hips teisele poole tänavat ja imetleda näitust.» Piret soovitab nautida ajarännakut tähelepanu ja süvenemisega, sest moe hulka on pikitud detaile ajaloost, väikesi ja väga erilisi nüansse.

Peale konkurss-etenduse tulevad ERKI Moeshowʼl lavale ka juba Eesti moemaailma tipud. Iga talent toob All Starsi publiku ette vaid ühe erilise komplekti. «Mulle tundub, et see loov energia, millega disainer alustab, käib temaga lõpuni kaasas. Hanna Haringul on näiteks lavale tulemas väga põnev asi, kus loodus, digitrükk ja originaalsus kokku saavad – mulle pakub vägagi pinget ja pinevust. Thea Pilvet-Martinsoni komplekt on hästi julge, värske ja vaba. Kui sa teed argipäeviti kommertsi ja kantavat päevamoodi, siis see veidi kammitseb, aga ERKI vabastab – seal esitletud mood on kontsentratsioon kõige ehedamast loovusest ja eriskummalisest powerʼist!»

Merlis Orion, «Scar Tissue» / AFP / Scanpix
Merlis Orion, «Scar Tissue» / AFP / Scanpix Foto: ERKI moeshow

Etteasteid hindab rahvusvaheline žürii, milles moeprofessor Basia Szkutnicka Hongkongist ja rahvusvahelise võrgustiku ning disainijuht Adriana Rodriguez tuntud märgi Camper tiimist. Kohalikest torpeedo-talentidest, kes ka rahvusvahelisel areenil edukat karjääri teevad, väärivad nimetamist Tanel Veenre, Katrin Kuldma ja Roberta Einer.

Moemaratonile paneb väärika punkti Baltika moelaval toimuv seminar "Viis juttu moest", mis ootab kõiki moehuvilisi pühapäeval kell 13. Kuulaja saab avardavaid isiklikke kogemusi, edasiviivaid näpunäiteid. Kuidas moemaailmas edukalt Eestist välja murda? Mida talendikütid otsivad? Kuidas ideed tegudeks teha? «See on väga informatiivne ja innustav üritus – rääkijad astuvad üles väga-väga suurtel lavadel ja see on ainulaadne võimalus neid siinsamas Eestis tasuta kuulata,» ütleb Piret.

Aga miks seda kõike ikkagi vaadata? Suur osa on ju puhas utoopia ja fantaasailend? «Ma usun, et mida rohkem vaadata harjumuspäratut loomingut, seda rikkamaks saab meie maailm! Mina otsin teadlikult asju, mida ma ei ole varem näinud ega kogenud – tekib avastamisrõõm sinus eneses. See on vabastav ja loominguliselt tiivustav kogemus. Ei ole olemas liiga pööraseid asju!» leiab Piret.

Laima Jurca, «Constructionism» / AFP / Scanpix
Laima Jurca, «Constructionism» / AFP / Scanpix Foto: ERKI moeshow
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles