Pilk peale! Need on kõige skandaalsemad Eurovisiooni artistid!

Laura Kurs
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slavko Kalezić
Slavko Kalezić Foto: EBU / Andres Putting

Eurovisiooni lauluvõistlus on justkui kõige värvilisema sisuga kommipakk, mida poelettidelt leida võiks. See on assortii, kus leidub nii lagritsat, piparmündimaitselisi kompvekke kui nätsuvaid maasikakomme – igaühele midagi! Heidame pilgu peale, millist kirjut valikut selleaastane lauluvõistlus pakub.

Jacques Houdek
Jacques Houdek Foto: EBU / Thomas Hanses

HORVAATIA

Kunagise Euroopa «püssirohutünni» ehk Balkani maade üht kauneimat riiki Horvaatiat esindab sel aastal kohalik superstaar Jacques Houdek. Vaatamata tohutule populaarsusele kodumaal on artist Eurovisiooni fännide hulgas (siiski sõbralike) pilgete alla sattunud. Võistlusel kõlav pala «My Friend» on inglis- ja itaaliakeelne klassikalise muusika mõjutustega poplugu, mille algul esitab Houdek lühikese ingliskeelse soneti. Laulja on iseloomustanud oma pala kui hümni, mis tähistab elu tema mitmekesisuses. Jääme põnevusega ootama, kuidas lugu laval välja mängitakse!

Slavko Kalezić
Slavko Kalezić Foto: EBU / Andres Putting

MONTENEGRO

Slavko Kalezić on arvatavasti selleaastase Eurovisiooni suurim üllataja. Sellist elevust tekitavat numbrit ei oleks endiselt Jugoslaavia riigilt Montenegrolt vist keegi osanud oodata. Riik, mille nimi tähendab musta mäge, on ennast esindama saatnud palja torso ning pika punupatsiga 31-aastase Kalezići, kes armastab esineda kontsadel. Mees on ühtaegu nii laulja, näitleja (ta on ka Montenegro rahvusteatri liige) kui tantsija ühes isikus ning esitab Kiievis loo «Space». Staari on juba võrreldud ka 2014. aastal Eurovisiooni võitnud Conchita Wurstiga, kuigi kleiti Montenegro mees, kes muuseas on ka taimetoitlane, veel siiski selga tõmmanud ei ole.

Ilinca & Alex Florea
Ilinca & Alex Florea Foto: EBU / Andres Putting

RUMEENIA

Hitimeistrid Rumeeniast on seekordseks Eurovisiooniks inspiratsiooni ammutanud Saksa kultuuriruumist ning toovad lavale rõõmsameelse joodeldamispala. Alex Florea ja Ilinca ühendavad oma võistlusnumbris «Yodel It!» 16. sajandil Austriast alguse saanud mägedes helletamise, Rumeenia räpi musternäite ning Musta mere äärse koduriigi parima popmuusika. Alex ja Ilinca ise on öelnud, et nende loo mitmekesisus illustreerib nende mõlema suurt armastust erinevate žanrite vastu. Mis siis ikka, yodel it!

O.Torvald Pacific Pres / SIPA / O. Homenko
O.Torvald Pacific Pres / SIPA / O. Homenko Foto: O.Khomenko / Pacific Pres/SIPA/O.Khomenko / Pacific Pres/SIPA

UKRAINA

Korraldajamaad Ukrainat on ka seekord süüdistatud oma võistlusloo politiseerimises. Ilmselgelt on ärevad ajad 42 miljoni elanikuga riigis kohalike muusikute loomingule mõju avaldanud. Nii esindab ukrainlasi kollektiiv O.Torvald looga «Time». Oma osaluse kohta lauluvõistlusel on bänd öelnud: «Me võitleme oma unistuste ja iseseisvuse ning ka riigi nimel.» Loo tekst räägib, et on saabunud aeg seista vastu valedele ning vaadata näkku tõele. Seda saame teha finaalis, kuhu Ukraina pärast eelmise aasta võitu automaatselt pääses.

Joci Pápai
Joci Pápai Foto: EBU / Andres Putting

UNGARI

Ungari eest astub võistlustulle mustlasjuurtega Joci Pápai, kelle tee kuulsuseni ei ole olnud lihtne. Pápai on üles kasvanud tagasihoidlikes tingimustes ning püüdis erinevates talendisaadetes osaledes muusikaturule pääseda. Kauaoodatud läbimurre saabus 2005. aastal koos esikplaadiga. Nüüd on ungarlane hakanud oma muusikasse integreerima ka traditsioonilist mustlasmuusikat. Sellel põhimõttel on loodud ka tema võistluslugu «Origo». Ungari eelvoorus võis meest näha esinemas rahvuslike motiividega kostüümis ning laval saatis teda mustlannast tantsija.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles