Täna esilinastub dokumentaalfilm «Kalinovski väljak»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Kalinovski väljak»
Kaader filmist «Kalinovski väljak» Foto: Internet

Täna esilinastub Eestis film «Kalinovski väljak» («Плошча»), üks avalikustav dokumentaallugu elust Valgevenes enne ja pärast presidendivalimisi.

Kolm kuud enne valimisi väitis Valgevene Vabariigi president Aleksandr Lukašenka: «Teil pole muud valikut, teil tuleb hääletada minu poolt!» Just nii 2006. aasta märtsis ka läks.

Filmi tegijad rääkisid, et alustasid filmimist 2006. aasta jaanuaris, kaks kuud enne valimisi, ning jätkasid materjali kogumist aasta lõpuni. Püüti välja selgitada, kuidas sai juhtuda, et 83% elanikkonnast hääletas Lukašenka poolt.

Film jälgib opositsiooni heitlusi mõne valimisjärgse päeva jooksul. Kasutades ohtralt Lukašenka režiimi ajal ilmunud meediamaterjale, tõmbab autor paralleeli mineviku ja viimaste päevade sündmuste vahel.

Film näitab ametliku propaganda valskust ja lihtsate inimeste kahemõttelist, mõnikord vastandlikku hoiakut. Pannes kokku kõikvõimalike arvamuste raasukesed, võrreldes erinevaid ajaloolisi sündmusi, pilgates diktaatori ülbust, kõrkust ja maneere, imetledes noore põlvkonna julgust ja pühendumist, jõuab film tõdemuseni, mis keset Euroopat asuvas riigis tegelikult toimub.

Režissöör Juri Haštševatski on Valgevene ametkonnad taga kiusanud alates tema esimesest Lukašenkat käsitlevast filmist – «Tavaline president» (1996). Meest jälgitakse ka praegu.

Kogu filmitootmine toimus põranda all, filmitud materjal smuugeldati Eestisse ja filmi montaaž ning helindamine sai lõppviimistluse juba siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles