Uuring: Kanadas on suurem risk hukkuda lumelaviinis kui Šveitsis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: Kanadas on suurem risk hukkuda lumelaviinis kui Šveitsis
Uuring: Kanadas on suurem risk hukkuda lumelaviinis kui Šveitsis Foto: SCANPIX

Kanada Simon-Fraseri ülikooli uuring näitas, et Kanadas on suurem tõenäosus lumelaviinis hukkuda kui Šveitsis.

Selle fenomeni üheks põhjuseks arvatakse olevat lumelaviinide erinevus, kirjutab Canadian Medical Association Journal.

Uuring näitas, et Kanadas on lumelaviini sattunute ellujäämine võimalik vaid siis kui nad kümne minuti jooksul lume alt kätte saadakse. Üle kümne minuti lume all olemine kahandab nende ellujäämisšansse kiiresti.

Šveitsis aga võivad ellu jääda ka need, kes on üle kümne minuti lumevangis.

Simon Fraseri ülikooli uurijad jõudsid sellisele järeldusele, olles uurinud Kanadas ja Šveitsis 1980 – 2005 lumelaviinides ellujäämise statistikat.

Uuring näitas, et ellujäämise võimalused on neis mõlemas riigis üsna sarnased, kui ohver saadi lume alt kätte kümne minuti jooksul.

Kuid kui ohver jäi lume alla kauem kui kümneks minutiks, tekkis erinevus.

Šveitsis lumelaviini sattunud isikutel, kes saadi lume alt kätte 11 – 20 minutiga, oli ellujäämise protsent 71, kuid Kanadas vaid 36.

Uurijate sõnul võib nende kahe riigi lumelaviinis ellujäämise erinevusele olla mitu põhjust. Esiteks leiavad Kanada lumelaviinid aset metsaga kaetud aladel. Lumelaviin võib endaga kaasa tõmmata ka puid, oksi ja muud looduslikult ohtlikku.

Lisaks on Kanadas osades paikades lumi tihkem kui Šveitsis. Selle tõttu võib Kanada lumelaviini alla jäänul rutem hapnik otsa lõppeda.

Ka on Kanadas kannatanute transportimisel pikemad vahemaad kui tihedalt asustatud Šveitsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles