Kogemusmess levitab koolivaheajal tegutsemispisikut

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõmeru noortekeskuse noorsootöötaja Elin Lemberg (vasakult), juhataja Oxana Nikitina, messi korraldustiimi liikmed Viktoriya Nikitina ja Triin Samra ning projektijuht Piret Laidroo.
Sõmeru noortekeskuse noorsootöötaja Elin Lemberg (vasakult), juhataja Oxana Nikitina, messi korraldustiimi liikmed Viktoriya Nikitina ja Triin Samra ning projektijuht Piret Laidroo. Foto: Arvet Mägi

Sõmeru noortekeskuses tuleb koolivaheajal kogemusmess, kus õpilasfirmade või projektide tegijatelt saab kõrva taha panna häid ideid.


Sõmeru noortekeskuse ruumides toimub 25. ja 26. märtsil noorteprojektide kogemusmess “Tegus noor”. Tegemist on mittetulundusühingu Sõmeru Start ja noortekeskuse korraldatava üri­tusega, mille eesmärk see, et noored võivad jagada seni tehtut, kõrva taha panna uusi ideid või saada lihtsalt impulssi mõeldu teoks tegemiseks.


“Idee tekkis eelmisel aastal, kui käisime valla õpilasfirmadega Tallinnas õpilasfirmade laadal. Mõtlesin, et tegelikult anna­vad ka nemad edasi oskusi – mida nad on välja mõelnud, kuidas müüa, kuidas teenindada,” rääkis MTÜ Sõmeru Start juhatuse liige ja messi “Tegus Noor” projektijuht Piret Laidroo.
“Mõtlesingi, et samasugune asi võiks toimuda siin – noored räägivad teistele oma kogemustest ja jagavad teavet selle kohta, millega nad on hakkama saanud,” lisas ta.


PRIA Leader-meetme abil teoks saaval messil osalevad kindlasti kõik Sõmeru valla kuus noortekeskust ja põhikoolid, näiteks Sõmeru põhikool tuleb tutvustab juba ellu viidud mõtet teha nukunäidend – näha saab videolt nii tükki ennast kui nukke. Külalisi saabub ka mujalt.
Noortekeskuse saali pannakse püsti vähemalt kakskümmend messiboksi, samuti tegutsevad töötoad. Lisaks saab osa võtta võistlustest ja jälgida esinemisi. Kõigile huvilistele on mess avatud kella 12-17, osalejatel on võimalik olla kohal ka öösel ja võtta osa hilisõhtustest töötubadest.


Piret Laidroo rõhutas, et projekt ei pea alati olema see, mis teoks tehtud kuskilt taotletud raha abil. “Me ei mõtle projekti all mõne asutuse-organisatsiooni rahastatud projekti.”
Messil näeb ka sel aastal Tallinnas õpilasfirmade laadal osalenud Lääne-Viru õpilasfirmasid, mille tegijad tutvustavad, mis asi õpilasfirma üldse on. “Paljud arvavad, et see on firma, kus lapsed pannakse raha tegema,” tõi Laidroo näite väärarusaamast. Eesmärgiks on siiski kogemus, mitte tulu. Samas on võimalik osta toodangut õpilasfirmadelt, kes on Junior Ac­hie­v­men­dis registreeritud ja kel luba selleks olemas.
Samuti tutvustab võimalusi oma projektidele raha taotleda programm Euroopa Noored.


Õhtul on kohale lubanud tulla Rakvere reaalgümnaasiumi videostuudio, et näidata noorte enda filme ning selle järel nähtu üle arutleda.
Sõmeru noortekeskuse juhataja Oxana Nikitina avaldas lootust, et kogemusmess annab noortele enesekindlust. “Julgevad endale kohustusi võtta ja mõtlevad, et kui need noored hakkama said, ega mina halvem pole,” põhjendas ta.


“Meil just kaks noortegruppi tegid ise projekti, koostasid ja viisid ellu. Ma arvan, et nad said väga hea kogemuse,” rääkis ta. Nii korraldati näiteks noortekeskuste tutvumisõhtu, mille osaks nii meeskonnamängud kui öine aareteotsimine, teine projekt oli tantsukursus, kus Sõmeru tantsuhuvilised noored otsisid endale treeneri lühikursuse jaoks. Ka nende projektide kohta saab messil lähemalt kuulda.


Ühtlasi on see hea võimalus endale kaasmõtlejaid leida – loodetavasti tuleb üks noor tutvustama oma Guinnessi rekordi püstitamise plaani. “Ükski idee pole liiga suur,” julgustas Laidroo.


Juhendajatel on aga hea võimalus osaleda kõikides töötubades, näha, mis seal toimub ja kuulda noorte ideid. “Mõtteid tuleb noppida, käsu peale ei oska sageli ükski noor öelda, mida tahetakse teha või mis huvitab,” soovitas Laidroo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles