Miks on nii mõnedki meist ebausklikud?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass.
Kass. Foto: SCANPIX

Kas võpatad, kui üle tee jookseb must kass või ristad sõrmed, lootes head õnne? Oled ebausklik või mitte – mõlemad on kindla põhjusega, mida briti psühholoogid selgitada püüdsid.

Ajakirjas The Psychological Science avaldatud uuringu kommentaaris kinnitasid teadlased, et ebausk ja tugev usk nõidustesse pole muud, kui inimeste katse enda elu üle kontrolli saavutada, mille nad kaotanud on, vahendas geniusbeauty.com.

Kontroll iga olukorra üle pidavat uuringu autorite sõnul lausa nii tähtis olema, et selle puudumine on eluohtlik. Psühholoogid rõhutasid, et sageli otsivad inimesed olematut seost elusündmuste vahel ning usuvad, et nende saatust juhivad salapärased jõud - see on üks meie kaasasündinud psühholoogilistest vajadustest.

Lisaks märgiti, et vahel tavatsevad inimesed enda probleemides süüdistada minevikusündmuseid. Teadlased usuvad, et see soodustab erinevate rituaalide levimist – näiteks talismanide kandmist, hirmu halbade ennete ees jne.

Et selgitada, millest inimeste ebausk tuleneb, lasid teadlased vabatahtlikel osalejatel kirja panna olulised sündmused nende elus. Osa inimesi kirjeldas juhtumeid, milles nende enda käsi mängus oli, kuid teised mäletasid vastupidi olukordi, mis nende kontrollile ei allunud – näiteks haigused, õnnetused jne.

Selgus, et osalejad, kes kirjeldasid juhtumeid, mille üle neil puudus võim, kaldusid uskuma ka erinevaid müstilisi märke ja seoseid. Autorite väitel on ebausk üks võimalusi korvata vähest eneseusaldust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles