Filmi «Tuulest viidud» staar oli Briti luure agent

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leslie Howard
Leslie Howard Foto: Wikipedia.org

Menufilmis «Tuulest viidud» mänginud näitleja Leslie Howard oli Briti luure agent.

Sellise väite käis välja hispaanlane José Rey-Xímena oma uues raamatus, kirjutab The Guardian.

Hispaanlase andmetel saatis Briti peaminister Winston Churchill Howardi Teise maailmasõja ajal salamissiooniga Hispaania diktaatori, kindral Francisco Franco juurde.

Rey-Xímena kinnituse aitas Howard kaasa sellele, et Hispaania ei astunud sõtta ja jäi neutraalseks.

«Tänu näitlejana tuntud mehele jäi Franco juhtimise all olnud Hispaania enam-vähem neutraalseks, ehkki pigem teljeriikide poole,» lisas hispaanlane.

Howard kasutas kontaktina ära oma endist kallimat, näitlejanna Conchita Montenegrot.

Rey-Xímena sõnul sai ta Howardi agendimineviku, Madridi ning Francoga kohtumise kohta teada Montenegrolt enne viimase surma 95 aasta vanuses möödunud aastal.

Hispaania Greta Garboks kutsutud Conchita Montenegro  ja Leslie Howard kohtusid 1931. aastal filmi « Never the Twain Shall Meet» võtetel ja neist sai paar. Hiljem abiellus näitlejanna paremäärmusliku falangistide partei esindaja Ricardo Giménez-Arnauga.

Näitlejanna abikaasa sugulased olid Franco ajal Hispaania valitsuses tähtsatel kohtadel ja selle tõttu õnnestuski Howardil oma endise kallima läbi diktaator Franco audientsile pääseda.

Montenegro meenutuses seisis, et kindral Franco oli suur filmifänn ja ta pakkus Howardile rolli Hispaania filmis, mängimaks Christoph Kolumbust.

Rey-Xímena kinnitusel kontakteerus Howard Madridis ka Briti saatkonnaga, kuid sealsed töötajad ei tahtnud teda aidata. Põhjuseks peetakse seda, et ta tegutses otse Churchilli käsul ning Briti suursaadikul ei olnud missiooni kohta informatsiooni.

Howard lahkus pärast salamissiooni täitmist Madridist ja suundus Lissaboni, kus ta 1943. aasta juunis astus reisilennuki pardale, mis pidi lendama Londonisse.

Sakslased lasid lennuki Biskaia lahe kohal alla. 1943. aastal liikus jutt, et selle lennuki pardal oli ka Winston Churchill, kuid see lükati üsna kiiresti ümber.

«Howard viis oma saladuse märga hauda kaasa. Näitlejat ei ole mitte kunagi tema missiooni eest ülistatud kui edukat spiooni või kangelast,» nentis hispaanlane Rey-Xímena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles