Mida mehed mõtlevad: müüdid ja tegelikkus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Usud, et naised on tundlikumad kui mehed? Kliinilise psühholoogi David B. Wexleri sõnul ei tasu selle kohta ennatlikke järeldusi teha. Nagu ka mitmete teiste meeste mõtete kohta, mis võivad hoopiski arvatust erineda.

Tõsi küll, et mehed õpivad enda tunnete varjamise juba varajases nooruses selgeks, kuid Wexleri kinnitusel viitavad asitõendid, et algupäraselt on poisid hoopis emotsionaalsemad kui tüdrukud, kirjutas Aol Health.

See paneb mõtlema, milliseid teisi väärarusaamu naiste seas levib. Loomulikult oleme märganud meeste päid pöördumas, kui sihvakas neiu neist tänaval möödub, lisaks näivad nad vajavat sporti ja teisi võistluslikke alasid ning ei salli, kui peavad peatuma ja suunda küsima isegi siis, kui on lootusetult eksinud.

Kuid mis on meeste käitumise psühholoogilised, kultuurilised ja evolutsioonilised tagamaad? Ning kas nende mõistmine aitab naistel meespoolega edukamalt suhelda? Väga võimalik.

Levinumaid naiste eksiarvamusi vastassoo kohta aitavad paljastada kaks tunnustatud soolise arengu eksperti: psühholoogiadoktor ja raamatu «When Good Men Behave Badly» («Kui head mehed käituvad halvasti») autor David Wexler ning raamatu «The New Rules of Marriage» («Abielu uued reeglid») autor Terrence Real.

Mis on naiste kõige levinum valearusaam meeste kohta?

Wexler: naised ei taipa sageli, kui suur võim neil mehe elus on. Mehe jaoks on väga oluline, kuidas näevad teda võtmerolli etendavad naised – näiteks ema, tüdruksõber või abikaasa. Paljud naised ei mõista, kui sügavalt võib nende heakskiit või hukkamõist mõjutada mehe heaolu-, seotuse- ja väärtustunnet.

See ei ole mõjujõud, mida naised tingimata otsivad: enamik neist pole võimuhullud, kes mehi kontrollida tahavad. Kuid mida rohkem naine enda võimu mõistab, seda lihtsam on tal näha mehe käitumise tagamaid.

Naised kipuvad vahel mehe pingutusi kritiseema, öeldes midagi sarnast: «Sa ei tee ikkagi piisavalt.» Taolised sõnad takistavad aga mehel kujunemast selliseks, nagu soovid. Naine saab enda võimu konstruktiivselt kasutada, tabades meest midagi õigesti tegemas.

Võid öelda, et «ma tõesti hindan, kui osavõtlik sa täna õhtusöögi ajal olid,» või «minu jaoks tähendab palju, et lastega tegelesid – vaatamata sellele, et olid ärritunud, tulid minu arvates väga hästi toime.» Selline tunnustus paneb mehe uhkust tundma, mis viib palju suurema tõenäosusega soovitud tulemusteni.

Real: kui naine peaks kunagi mõtisklema, millest kallim või abikaasa teda vaadates mõtleb, on ta õigel teel arvates järgnevat: partner näeb tema lõputuid vajadusi. Üldjuhul leiavad mehed, et naised on emotsionaalselt täitmatud.

Põhjatu vajadustesügavik lööb mehed verest välja, kuna nad kardavad, et ei jõua kunagi enda soovide täitmiseni. Saladus seisneb selles, et mehed tunnevad end suhtes võimetuna. Nad arvavad, et on kasutu paluda naiselt tema tahtmiste või vajadustega arvestamist. Paljud lükkavad kas naise kaugemale või rahustavad end.

Enamik mehi ei taipa, et tegelikult vajavad nad sama palju kui naisedki, kuna neid on kasvatatud uskuma, et neil pole vajadusi. Meestel on arusaam, et vajadus võrdub haavatavusega. Paljude väitel on vajadused naiste pärusmaa, kuid reaalsuses on kõigil inimestel, nii nais- kui meessoost, lõputud vajadused. Mehed tahavad tunda, et neid hinnatakse, armastatakse ja ihaldatakse.

Kui jõuad järeldusele, et sinu meest ei tunnustata tema arvates piisavat, siis on sul 99,9 protsenti juhtudest õigus. Mehed vajavad kiitust, kui on õigesti käitunud. Paljud naised keskenduvad kurtmisele ega pööra tähelepanu tunnustamisele. Kaebustest pole aga ilmselgelt kasu, sest mehed teevad jätkuvalt seda, mida varemgi.

Naised võiksid võidelda selle nimel, mida nad tõesti tahavad. Kuidas? Esiteks, anna mehele teada, mis on sulle oluline ning tee selgeks, et oled valmis talle ebamugavusi põhjustama, kui ta midagi muuta ei kavatse.

Teiseks, tee asjad puust ja punasest ette. Kui soovid, et ta oleks empaatilisem kuulaja ning ei keskenduks niivõrd probleemi lahendamisele, siis ütle näiteks: «Kallis, mulle ei sobi see, mida ütled. Mulle meeldiks selline kuulamine: «Sa tunned end ilmselt kohutavalt, mul on kahju.»» Ära oota, et mees valesti käituks, et teda siis kritiseerida – see on rumal viis kedagi treenida.

Lõpuks, tee üritus pingutamisväärseks. Kui palud tal romantilisem olla ja ta kiidab näiteks, kui kena sa välja näed, siis ära vasta, et «sa ütled seda vaid sellepärast, et ma palusin.» Kui partner püüab sulle meele järele olla, anna talle positiivset tagasisidet. Juhenda meest ning lase tal seejärel uhkust tunda, kui temast sinu käsiraamatu abil ekspert on saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles