Täna algavad Pärdi päevad

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärdi tervitamine 80. sünnipäeva hommikul
Arvo Pärdi tervitamine 80. sünnipäeva hommikul Foto: Peeter Langovits

2010. aastal Pärdi pidunädalatest alguse saanud Pärdi päevad on kujunenud kuue aastaga Nargenfestivali suve lõppakordiks. 

Avakontserdil, 2. septembril Tallinna Jaani kirikus saab esimest korda Eestis kuulda Arvo Pärdi instrumentaalteost „Greater Antiphons“, mille maailma esiettekanne toimus selle aasta mais Los Angelese filharmoonia orkestri esituses Gustavo Dudameli juhatusel. Uudisteose kõrval on Pärdi päevade avakontserdi fookuses Arvo Pärdi 1960ndate aastate looming. Kontserdil astuvad üles Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Rahvusooper Estonia poistekoor, Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ja tšellosolist Leho Karin dirigent Tõnu Kaljuste juhatusel.

Tallinna Kammerorkestri peadirigent Risto Joost esitab koos oma orkestri ja enda asutatud koori Voces Musicalesega 3. septembril Niguliste kirikus kava Arvo Pärdi muusikast koorile ja orkestrile - teosed, mis esindavad helilooja 40-aastase tintinnabuli-perioodi pea kõiki kümnendeid.

Keelpillikvarteti tuumikuga, kuid vastavalt kavale muutuva koosseisuga YXUS Ensemble esitab 4. septembril Nõmme Lunastaja kirikus ning 6. septembril Pühavaimu kirikus Arvo Pärdi ansambliteoseid, mis on loodud nii tintinnabuli-perioodi esimesel kümnendil kui ka pärit 2000ndatest aastates.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor toob 5. septembril Niguliste kirikus Kaspars Putniņši juhatusel kuulajate ette Arvo Pärdi teosed nii a cappella kui ka koorile ja orelile. Orelil astub üles Pärdi teoste kauaaegne interpreet, inglise organist Christopher Bowers-Broadbent, kes on osalenud nii helilooja teoste esiettekannetel kui ka esmaplaadistustel.

Festivali raames esitleb ansambel Vox Clamantis dirigent Jaan-Eik Tulvega kolmel kontserdil äsja plaadifirmalt ECM ilmunud uut Arvo Pärdi muusikaga autoriplaati „The Deer’s Cry“. Osa uuel plaadil kõlavast muusikast tuleb ettekandele plaadiesitluskontsertidel 6. septembril Tartus Pauluse kirikus, 7. septembril Paide kirikus ja 8. septembril Tallinna Jaani kirkus.

Kontserdi kava teostega ECMi esimeselt Arvo Pärdi autoriplaadilt „Tabula rasa“ (1984) jõuab sel aastal 8. septembril Tallinna Kammerorkestri esituses helilooja lapsepõlve kodulinna Rakvere publikuni. Need helilooja ühed tuntumad ja enimmängitud teosed on kõik pärit tintinnabuli-stiili algusajast – sündinud 1977. aastal. Kahe viiuli kontserdis „Tabula rasa“ soleerivad isa ja poeg Harry ja Robert Traksmann.

Pärdi muusikale keskendunud kontserdinädal lõpeb helilooja sünnipäeval, 11. septembril, mil Tallinna Jaani kirikus tähistame veel üht tähtpäeva – tintinnabuli-stiili sünnist möödub tänavu 40 aastat. 1976. aasta veebruaris lõi helilooja selles kompositsioonitehnikas esimese teose – klaveripala „Aliinale“. Sellest ajast peale on tintinnabuli-stiil oma ammendamatute võimalustega Pärdi loomingu aluseks. Eesti Filharmoonia Kammerkoorilt ja Tallinna Kammerorkestrilt Tõnu Kaljuste juhatusel tuleb Arvo Pärdi sünnipäevakontserdil esitusele tintinnabuli-stiili suurteos „Te Deum“.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles